RETTEN I NÆSTVED (Ekstra Bladet): Otte års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt.
Det var en enig domsmandsret ved Retten i Næstved, som fredag dømte 32-årige Patryk Marcin Bradtke skyldig for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder samt flere tilfælde af vanvidskørsel.
Han bliver desuden frakendt førerretten i ti år og skal betale en erstatning på 257.000 kroner.
I august sidste år zigzaggede håndværkeren fra det nordlige Polen sig gennem motorvejstrafikken med en promille på 1,95 samt hash og kokain i blodet.
Her udsatte han adskillige bilister for fare, og da han nåede til betalingsanlægget på Storebæltsbroen, påkørte han med høj hastighed en forankørende bil, som var på vej gennem betalingsanlægget på broen.
Ulykken kostede en 61-årig kvinde livet.
Året før ulykken på Storebælt havde han fået frakendt førerretten administrativt.
Dengang nåede han blandt andet nåede op på mere end 220 km i timen på en østjysk motorvej. Politiet måtte i det tilfælde anvende sømmåtter, for at stoppe polakken der kørte med en promille på 1,13.
Dommen blev anket på stedet til formildelse.
Artiklen fortsætter ...
Kørte i dødsmaskine
Anklagerfuldmægtig Laura Rahbek Nielsen kaldte i sin procedure den grå Alfa Romeo, som var involveret i ulykken, for en 'dødsmaskine'.
Det gjorde hun på baggrund af bilens tilstand, som i flere tilfælde havde uvirksomme bremser og desuden så nedslidte dæk, at bilinspektøren, som vidnede ved fredagens retsmøde, kaldte den for en 'bil, man ikke har kontrol over'.
Bilens tilstand og den polske mands meget påvirkede tilstand bag rattet førte til, at en enig domsmandsret mente, at det var 'ekstraordinært grov vanvidskørsel', som blev udført en lørdag i august sidste år.
Det var da også en tilfreds anklagerfuldmægtig Laura Rahbek Nielsen, som gav en kort kommentar, da dommen var faldet.
- Jeg er meget tilfreds med den dom, som retten har fundet frem til i dag. Særligt at de ser den som ekstraordinært grov, og det synes jeg, den her dom og straf afspejler, siger hun til Ekstra Bladet.
- Som jeg sagde under min procedure, så mener jeg, at der er fuld plade på de skærpende omstændigheder. Alle de opremsninger, der er i loven for skærpende omstændigheder, er til stede i denne sag og mere til.
Artiklen fortsætter ...
Til den hårde side
Under retssagen prøvede forsvarer Ulrik Sjølin flere gange at så tvivl om den egentlige dødsårsag.
Den 61-årige kvinde fik ved ulykken revet sin rygsøjle over, og hun måtte efterfølgende behandles intensivt for at holdes i live. Hun blev i dagene efter overført fra Odense til Aarhus Universitetshospital, hvor hun under en operation fik så store komplikationer, at det få timer senere kostede hende livet.
Det store stridspunkt for forsvareren var derfor, om operationen, som kostede kvinden livet, var for at redde hendes liv eller for at redde hendes førlighed.
Domsmandsretten valgte at følge anklagerens påstand om, at operationen og dødsfaldet var en direkte konsekvens af påkørslen på Storebælt.
Over for Ekstra Bladet udtrykte Ulrik Sjølin utilfredshed med straffens længde.
- Min klient og jeg anker udmålingen med det samme. Vi synes, straffen er for hård, siger han.
- Det er ikke, fordi der ikke er tale om en tragisk sag, men det er nyskabende praksis, at den bliver så hård. Det er én af de første sager, hvor der er afsagt så hård en straf.