Premierminister: Drabsmand var ikke færdig

Premierminister Jacinda Ardern siger, at mand mistænkt for to moskéskyderier planlagde at fortsætte angrebene

Gerningsmanden ved skyderiet i Christchurch, New Zealand benyttede sig af fem våben, siger premierminister Jacinda Ardern. Video: AP

Brenton Harrison Tarrant, der mistænkes for at være gerningsmanden bag blodige masseskyderier i New Zealand fredag, havde planer om at fortsætte sine angreb.

Det fortæller New Zealands premierminister Jacinda Ardern ifølge The Guardian og Reuters.

- Gerningsmanden var mobil. Der var to andre skydevåben i køretøjet, som gerningsmanden var i, og det var absolut hans intention at forsætte sit angreb, siger Ardern ifølge Reuters.

Den 28-årige australskfødte mand blev dog pågrebet af politiet, inden han kunne nå at føre resten af sine planer ud i livet. 36 minutter efter det første alarmopkald havde politiet fingre i Tarrant.

Hvad hans planer var, fortæller Ardern ikke.

Dog havde Brenton Tarrant angiveligt fem skydevåben på sig, da han blev anholdt. To af dem var halvautomatiske.

Selv om han ifølge Ardern ikke fik færdiggjort sin plan, nåede han angiveligt at tage livet af 49 personer i to moskéer i byen Christchurch. Det skete fredag eftermiddag lokal tid, hvor flere hundrede mennesker var mødt op til bøn.

Blandt de sårede og døde er både børn som ældre, mænd som kvinder, skriver The Guardian.

Hovedparten af skudofrene er mænd i alderen mellem 30 og 40 år, oplyser hospitalschef ved Christchurch Hospital Greg Robertson.

Den mistænkte blev sent fredag aften dansk tid fremstillet i grundlovsforhør sigtet for ét drab. Det ventes, at der kommer yderligere sigtelser til. En dommer ved retten i Christchurch valgte at fængsle den 28-årige australier indtil 5. april, hvor næste retsmøde finder sted.

Det er uvist, hvordan Brenton Tarrant forholder sig til sigtelsen.

OVERBLIK: Det ved vi om moskéangrebet

En bevæbnet person trængte fredag ind i en moské i byen Christchurch i New Zealand. Vedkommende løsnede skud mod muslimer til fredagsbønnen, så flere blev dræbt og adskillige såret.

Også en anden moské i byen blev ramt af et skudangreb.

Her er, hvad vi natten til lørdag dansk tid ved om angrebene:

Angrebene:

* Fredag omkring klokken 13.40 lokal tid gik en bevæbnet mand ind i Masjid al Noor-moskéen i det centrale Christchurch og åbnede ild.

* Omkring 300 mennesker var samlet til fredagsbøn.

* Den centrale del af byen blev ryddet for mennesker. Rådhuset, hospitaler og skoler blev lukket, og folk skulle blive i de bygninger, hvor de var. Skoleelever, der deltog i klimastrejke i Christchurch, blev evakueret.

* Desuden advarede politiet folk mod at tage til moskéer noget sted i New Zealand, fordi det var uvist, om der ville kunne ske flere angreb under fredagsbøn.

* Politiet rykkede talstærkt ud efter anmeldelserne om angrebene, og der er fortsat stor tilstedeværelse af politi i Christchurch.

* Politiet bekræftede over for den britiske avis The Guardian, at der var en bombe i en bil, der forulykkede omkring tre kilometer fra Masjid al Noor-moskéen.

Døde og sårede:

* 50 personer er døde som følge af angrebene. Det bekræftede den lokale rigspolitichef Mike Bush på et pressemøde fredag formiddag dansk tid.

* 41 af ofrene blev dræbt i moskéen Masjid al Noor i den centrale del af Christchurch. Syv andre blev skudt og dræbt i moskéen Linwood Ave - tre af dem uden for bygningen. De seneste to ofre afgik ved døden på hospitalet.

* Derudover modtager 42 personer natten til lørdag dansk tid fortsat behandling på hospitalet, skriver BBC.

* Flere af dem meldes hårdt såret, heriblandt en fireårig dreng.

Formodede gerningsmænd:

* Tre personer blev anholdt efter skyderierne, oplyste rigspolitichef Mike Bush. Politiet vil ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd.

* En af de formodede gerningsmænd er en 28-årig australsk statsborger ved navn Brenton Tarrant.

* Han er sigtet for drab og er som den eneste af de anholdte blevet fremstillet i grundlovsforhør. Det skete ved retten i Christchurch, hvor en dommer valgte, at Tarrant skulle forblive fængslet indtil 5. april.

* Det forventes, at han bliver sigtet for flere forbrydelser.

* Anklagemyndigheden i Bulgarien har indledt en efterforskning af den 28-årige mand, efter at det er kommet frem, at han var i Bulgarien fra den 9. til den 15. november sidste år. Hans intentioner med besøget skal kigges efter i sømmene.

* Brenton Tarrant har også besøgt Tyrkiet for nylig.

Video af skudangreb:

* En video cirkulerer på nettet med optagelser af skyderiet. Politiet opfordrer alle til at lade være med at dele videoen, der er meget krænkende for både ofre og efterladte.

* Det var den formodede gerningsmand selv, der optog videoen, som blev sendt live på Facebook. Det gjorde han angiveligt med et kamera, der var spændt fast til hans pande.

* Facebook tog efter henvendelse fra det newzealandske politi straks videoen ned, skriver Daily Mail.

* Desuden er den formodede gerningsmands konti på Facebook og Instagram lukket.

* Den formodede gerningsmand Tarrant har også lagt et angiveligt højreekstremistisk manifest på nettet.

Politiske reaktioner:

* New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, betegner det som "en af de mørkeste dage i New Zealands historie". Hun siger, "at det kun kan beskrives som et terrorangreb".

* Politiet siger, at der fortsat er ekstremt høj risiko forbundet med at bevæge sig ud i Christchurch.

Kilder: Reuters, AFP, BBC.

Brenton Tarrant formodes at stå bag terrorangrebet i New Zealand fredag eftermiddag lokal tid. Foto: REX/Shutterstock
Brenton Tarrant formodes at stå bag terrorangrebet i New Zealand fredag eftermiddag lokal tid. Foto: REX/Shutterstock