Premierminister efter angreb: Ny våbenlovgivning nu

Det er på tide, at våbenlovgivningen bliver ændret, fastslår New Zealands premierminister på et pressemøde

Vidner beretter om skyderi i Christchurch, New Zealand. Video/redigering: AP/TVNZ/Signe Skov

Lørdag formiddag lokal tid afholdt New Zealands Premierminister, Jacinda Ardern, pressemøde i hovedstaden, Wellington, oven på det grusomme terrorangreb, der fredag rystede landet og kostede minimum 49 personer livet.

Her kom det frem, at de fire personer som myndighederne har anholdt i forbindelse med angrebet på to moskéer i byen Christchurch, ikke på nogen måde var i efterretningstjenestens søgelys.

De har ikke været dømt tidligere - inklusiv gerningsmanden Brenton Tarrant - ligesom ingen af dem optræder på en observationsliste, hvor personer som formodes at kunne begå alvorlige forbrydelser som terrorangreb figurerer.

Øjenvidne til massakre: - Han kiggede bare på mig

Havde våbentilladelse
Den 28-årige australske statsborger Brenton Tarrant gik ved 13.40-tiden fredag ind i Al Noor-moskéen tungt bevæbnet med et arsenal af kraftige våben, fortæller Jacinda Ardern på pressemødet.

- Gerningsmanden benyttede sig af to semiautomatiske rifler og to haglgeværer under angrebet. De tre andre anholdte har ikke figureret på vores observationsliste, og de er ikke tidligere dømt, hverken her eller i Australien, lyder det indledningsvist fra premierministeren.

Brenton Tarrant havde våbentilladelse, kom det også frem på pressemødet. Derfor mener premierminister, at der skal ske ændringer på den front

- Vores våbenlovgivning vil blive ændret. Nu er det tid til at handle. Folk vil ønske en forandring, og det forpligter jeg mig til. Vi skal stå sammen som nation, opfordrer Jacinda Ardern.

En opgørelse af Small Arms Survey viste i 2017 ifølge britiske The Guardian, at borgere i New Zealand ejer omkring 1,2 millioner våben.

Dermed er antallet af våben per borger højere end i Australien, men lavere end i USA.

Den 39-årige premierminister slår videre fast, at sikkerheden lige nu er førsteprioritet, og derfor er der sendt ekstra politi, som vil blive støttet på 'alle tænkelige måder' til Christchurch.

Bliv indenfor
Indbyggere i netop Christchurch rådes fortsat til at holde sig indendøre, da truslen for nye angreb stadig er høj, fastslår premierministeren.

Foruden gerningsmanden Brenton Tarrant er to mænd og en kvinde anholdt. De menes alle at have forbindelse til angrebet.

I alt 49 personer blevet dræbt ved angrebet fredag. Ofrene kommer fra forskellige muslimske lande, fortæller premierministeren.

41 af ofrene blev dræbt i moskéen Masjid al Noor i den centrale del af Christchurch. Syv andre blev skudt og dræbt i moskéen Linwood Ave - tre af dem uden for bygningen.

OVERBLIK: Det ved vi om angreb i New Zealand

En bevæbnet person er trængt ind i en moské i byen Christchurch i New Zealand og har dræbt og såret adskillige mennesker. Også en anden moské i byen er ramt af et skudangreb.

Her er, hvad vi foreløbig ved om angrebene:

* Antallet af dræbte ved de to angreb er steget til 49. Det siger rigspolitichef Mike Bush på et pressemøde fredag.

* 41 af ofrene blev dræbt i moskéen Masjid al Noor i den centrale del af Christchurch. Syv andre blev skudt og dræbt i moskéen Linwood Ave - tre af dem uden for bygningen. Det sidste offer er afgået ved døden på hospitalet.

* 20 personer er hårdt såret, skriver BBC.

* Fire personer er i politiets varetægt, oplyser rigspolitichef Mike Bush. Politiet vil ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd. Der er tale om tre mænd og en kvinde.

* En af de formodede gerningsmænd er en australsk statsborger.

* Omkring klokken 13.40 lokal tid gik en bevæbnet mand ind i al Noor-moskéen i det centrale Christchurch og åbnede ild.

* Omkring 300 mennesker var samlet til fredagsbøn.

* En video cirkulerer på nettet med optagelser af skyderiet. Politiet opfordrer alle til at undlade at dele videoen.

* Det var den formodede gerningsmand selv, der optog videoen live på Facebook. Facebook tog efter henvendelse fra det newzealandske politi straks videoen ned, skriver Daily Mail.

* Desuden er den formodede gerningsmands konti på Facebook og Instagram lukket.

* Ifølge Radio New Zealand har den formodede gerningsmand, som er 28 år, også lagt et angiveligt højreekstremistisk manifest på nettet.

* Politiet har bekræftet over for den britiske avis The Guardian, der har en journalist på stedet, at der var en bombe i en bil, der forulykkede omkring tre kilometer fra al Noor-moskéen.

* Premierminister Jacinda Ardern betegner det som 'en af de mørkeste dage i New Zealands historie' og 'at det kun kan beskrives som et terrorangreb'.

* Premierministeren befinder sig i byen New Plymouth, men er på vej tilbage til Wellington for at holde krisemøde i regeringen.

New Zealand-terrorist nævnte kendt youtuber i livestream

Svensk piges navn stod på terror-våben

Dødstal stiger efter terror mod moskéer i New Zealand