Pres på Pusher Street skaber omsætning i hashklubberne

Kriminelle bander sidder tungt på hashsalg i klubber, fortæller kilder med indsigt i miljøet

Når politiet har haft lagt ekstra pres på Pusher Street, så har det medført stigende salg i hashklubberne andre steder i det storkøbenhavnske område.
Arkivfoto: Kenneth Meyer
Når politiet har haft lagt ekstra pres på Pusher Street, så har det medført stigende salg i hashklubberne andre steder i det storkøbenhavnske område. Arkivfoto: Kenneth Meyer
Følg Krimi

Har du indsigt i hashmiljøet eller på anden måde kender til, hvordan kriminelle scorer kassen på hash, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Det kan tydeligt mærkes på omsætningen i en hashklub, når politiet slår til mod Christiania. Det fortæller kilder med indsigt i miljøet, der også pointerer, at mange bandemedlemmer, som sælger hash uden for Fristaden, derfor håber på en lukning af Pusher Street.

Hos Københavns Politi vurderer leder af Special Operativ Afdeling – det tidligere Task Force Pusher Street, Dannie Rise, dog ikke, at den øgede indsats på Christiania har ændret voldsomt på den samlede mængde hash, der bliver solgt i København.

- Der er jo stadigvæk dem, der ryger hash, og det vil de blive ved med, siger han.

Hvor salget i stedet er rykket hen, er Dannie Rise imidlertid ikke meget for at spå om. Det er nemlig et meget komplekst spørgsmål, mener han.

- Vi har altid kendt til lejlighedssalg, men vi har ikke oplevet, at det er eksploderet. Heller ikke hos de andre kendte salgssteder i København. Måske køber folk bare lidt større mængder ad gangen, siger han.

Hashsalg afhænger af bandemagt
Ekstra Bladets kilder med indsigt i det kriminelle hashmiljø fortæller også, hvordan engroshandlen til hashklubberne afhænger af, hvor magtfulde sælgerne er i det kriminelle miljø. Mindre aktører kan blive afkrævet at få hashen leveret fra en bestemt bandegruppering mod at få lov til at sælge i et bestemt område. Er man derimod højt på strå i det kriminelle hierarki, er der ingen restriktioner på, hvor du køber hashen.

Guldrandet milliardforretning: Hash er de kriminelles største pengestrøm

Det kan for eksempel være på Christiania, hvor der ved større indkøb ikke bliver handlet i de almindelige boder, men direkte med toneangivende pushere til særlige priser. Det kan også rygtes, at nogen i miljøet har et parti hash til salg, og hvis man har en velfungerende hashklub, kan man presse prisen længere ned.

På den måde kan hash-sælgere selv ende med at afsætte videre til Christiania, fortæller Ekstra Bladets kilde og løfter sløret for et lyssky marked, hvor traditionelle markedskræfter som pris, kvalitet og personlige relationer spiller en helt afgørende rolle.

Når en ny hash-kundekreds startes op, sker det ofte blandt unge, som kommer og ryger hash i en lejlighed. Herefter spredes der et rygte om, at det er muligt at købe hash det pågældende sted. Det fortæller en kilde med indsigt i miljøet til Ekstra Bladet.

Sælger hash pr sms: Se hash-beskederne her

Men også mere kreative metoder tages i brug i jagten på at øge omsætningen.

Det kan eventuelt ske ved at hverve hashkunder på S-togsstationer, give den første joint gratis eller ved at give et gratis gram hash for hver tiende nye kunde, en eksisterende kunde skaffer. En forretning, der kan være særdeles indbringende for bagmændene.

Derfor tages der også brutale metoder i brug, hvis hashklubben begynder at miste kunder. En af måderne at tackle det på er ved at opsøge de faste kunder og undersøge, om de har hash i lommerne, som er købt et andet sted – for eksempel på Christiania. Hvis det er tilfældet, bliver hashen taget, og den rutine fortsætter, til kunderne vender tilbage til hashklubben.

Kamp om territorier
Når en kriminel gruppering derimod åbner en hashklub på fremmed territorium, vil konkurrenterne tæske kunderne og presse prisen på hash for at lukke den ned. Den sidste udvej er at starte en krig, fortæller Ekstra Bladets kilde.

Meget tyder, ifølge Michael Kjeldgaard, politiinspektør hos National Efterforskningscenter, også på, at det netop er kampen om hashmarkedet, som er medvirkende til de seneste års bandeskyderier.

– De seneste år er der opstået flere nye grupperinger, der alle ønsker en bid af kagen. Det skaber grobund for konflikter, der blandt andet handler om hash, markedsandele og økonomi, siger han.

Bander presser svage unge til at styre hashklubber

Det er imidlertid ikke kun rivaliserende bander, der skal holdes øje med, når andre bander sælger hash. Også politiet er man på udkig efter.

For at undgå at politiet opdager omfanget af salget, adskilles de forskellige salgsled skarpt. Lageret med hash opbevares typisk i en nabolejlighed hos en person, der ikke i forvejen er i politiets søgelys. Det kan for eksempel være en pensionist eller enlig mor, som tjener til huslejen ved at gemme hash.

En anden person fungerer som 'revisor', og henter pengene fra lejligheden, hver gang der er solgt en bestemt mængde hash. Når pengene er afhentet, gives der besked til ’lagermanden’, som kan levere nye hash-forsyninger til lejligheden – dog aldrig ret meget ad gangen. På den måde undgår banderne, at politiet finder store mængder, når de slår til mod lejlighederne, fortæller Ekstra Bladets kilde.

De kriminelles guldæg

Indsmugling og salg af hash i Danmark er en milliardforretning, hvor kriminelle bander kæmper med vold og drab som redskaber.

Alene sidste år beslaglagde dansk politi samlet set 3,8 tons hash fordelt på 15.364 beslaglæggelser, hvilket er den største mængde siden 2003 og det højeste antal beslaglæggelser siden 2000.

Ekstra Bladet afdækker i en række artikler med udgangspunkt i bandebossen, pusher-datteren, den efterladte, hvidvaskeren og hjemmedyrkeren baggrunden og konsekvenserne af forretningen, der er de kriminelles guldæg – og sætter vores andres liv på spil.

Hvis du har input eller viden om hashmarkedet i Danmark, så kontakt journalisterne bag serien på mail.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+