Principiel SMS-dom: Chefer må IKKE lure i ansattes mobiler

Retten i Aarhus har kendt Aarhus Havn og to forhenværende chefer skyldig i brud på brevhemmeligheden

Principiel SMS-dom: Chefer må IKKE lure i ansattes mobiler

Se interview med Frants og anklager i sagen her. (Video: Claus Bonnerup)

RETTEN I AARHUS (Ekstra Bladet): Aarhus Havns tidligere direktør Bjarne Mathiesen og en tidligere driftsleder fik i dag afgjort, om de havde begået brud på straffeloven, da de tilbage i 2012 læste sms’er fra en medarbejders arbejdsgiverbetalte mobiltelefon.

Det mente Retten i Aarhus, at de havde.

Retten mente ikke, at de tiltalte skulle straffes med bøde, idet de havde søgt rådgivning ved Aarhus Kommune i forhold til, om de kunne tjekke medarbejdernes sms'er.

Men retten fandt, at de tiltalte ikke selv var klar over, hvad de egentlig måtte foretage sig efter rådgivningen fra kommunen.

- De tiltalte befandt sig i en vildfarelse, men ikke i en sådan grad, at det er nok til frifindelse, sagde dommeren i Retten i Aarhus.

De tiltalte blev 'blot' dømt til at betale halvdelen af sagsomkostningerne, mens staten betaler den anden halvdel.

Sagens parter vil nu overveje, om man vil anke dommen, men anklager, vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen, var tilfreds med sagens udfald.

- Nu har vi i hvert fald slået fast, hvad en arbejdsgiver må i sådanne situationer, også selv om der er mistanker om illoyalitet. Nu er grænser, og en af de grænser blev trukket her i forhold til, at man IKKE må kigge i private sms-beskeder.

- Det vigtigste for os var, at der blev dømt efter tiltale, og det gjorde der.

'Han skal mobbes til at sige op': Chef læste medarbejders sms'er - nu falder dommen

Stor principiel betydning
Sagen startede tilbage i 2012 lå Aarhus Havn i konflikt med medarbejderne pga. arbejdsforholdene.

Ledelsen havde en formodning om, at nogle af havnens kranførere mobbede og pressede kollegaer i forbindelse med at tage ekstravagter.

Det fik man afklaret, da kranfører Frants Birger Rasmussen afleverede sin mobil for at få byttet den om til en ny.

Ledelsen tjekkede således hans mobil igennem for sms’er, og det førte kort før julen 2012 til, at Frants Birger Rasmussen og to af hans kollegaer blev bedt om at acceptere en frivillig aftrædelsesordning på baggrund af sms’erne, man læste fra mobilen.

De fik de tre kranførere og 25 af havnens andre ansatte til at politianmelde havnen.

Sagen har stor principiel betydning for alle danskere, der har arbejdsgiverbetalte enheder som mobiltelefoner eller computere. Og dem er der mange af.

En opgørelse fra Djøf viser, at ca. 75 procent af danske privatansatte har en mobil, der er betalt af deres arbejdsgiver.