Professor frifindes for uredelighed

Aarhusiansk professor er lettet over at være frifundet for videnskabelig uredelighed.

Den aarhusianske professor emeritus Helmuth Nyborg er blevet frifundet for videnskabelig uredelighed.

Det har Vestre Landsret onsdag afgjort.

Professoren, der forsker i intelligensmæssige forskelle mellem køn og racer, blev i 2013 erklæret videnskabelig uredelig af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Udvalgets begrundelse var, at Nyborg ikke havde kildeangivet korrekt og undladt at anføre en person som medforfatter i en artikel om "Den vestlige civilisations forfald" publiceret i et internationalt anerkendt tidsskrift.

Det fik Nyborg til at stævne uredelighedsudvalget, fordi han mente, der var tale om bagatelagtige fodfejl, der ikke burde udløse en stempling som uredelig.

Vestre Landsret har givet den 79-årige professor medhold, og det hilser hovedpersonen selv med tilfredshed.

- Det er en krystalklar dom. Jeg er totalt frifundet for videnskabelig uredelighed, og så er jeg tilkendt godt 200.000 kroner for de omkostninger, jeg har haft til advokat. Det er, hvad jeg havde håbet på og også regnet med, siger Helmuth Nyborg.

Han siger, at dommen har stor betydning for hans fremtidige virke.

- Hvis man bliver præsenteret som en statsligt stemplet uredelig forsker, så betyder det, at mange ikke vil samarbejde med mig. Man vil ikke skrive artikler sammen med mig, fordi man risikerer, at det vil "smitte af". Derfor betyder det alverden, siger Helmuth Nyborg.

Han mener, at uredelighedsudvalget må sidde tilbage med røde ører.

- De blev også underkendt i sagen mod Bente Klarlund Pedersen. Så der må være noget galt et sted, siger Helmuth Nyborg med henvisning til, at professor Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet, sidste år fik medhold ved Østre Landsret i, at hun ikke havde handlet videnskabeligt uredeligt.

Sagerne viser ifølge Helmuth Nyborg, at der slet ikke er brug for et statsligt organ som UVVU.

- International forskning er selvregulerende. Hvis nogen laver en fejl, så skal andre nok finde den. Man behøver ikke have noget filter til at sortere, siger Helmuth Nyborg.

Formanden for UVVU, landsdommer Anne Thalbitzer, siger, at man nu vil nærlæse dommen.

- UVVU vil nu nærlæse dommen og tage stilling til, om der er anledning til at indbringe dommen for Højesteret, siger Anne Thalbitzer i en skriftlig kommentar.

Fristen for at anke til Højesteret er fire uger.