Annonce:
Annonce:

Profileret islamist idømt fængsel for dødstrusler

Lige nu i Retten på Frederiksberg: Dømt for at true omstridst dansk-syrisk foreningsformand med halshugning - medtiltalt i krig i Syrien

Mohammad Mahfoud, formand for Dansk Syrisk Forening, er en forhadt skikelse blandt danske støtter af Islamisk Stat. Foto: Klaus Holsting
Mohammad Mahfoud, formand for Dansk Syrisk Forening, er en forhadt skikelse blandt danske støtter af Islamisk Stat. Foto: Klaus Holsting
Annonce:
Følg Krimi

En af hovedstadens mest profilerede islamister er ved Retten på Frederiksberg blevet idømt 30 dages fængsel for at have truet formanden for Dansk Syrisk Forening, dansk-syriske Mohammad Mahfoud, på livet.

Den dømte, YA, nægtede at rejse sig for at modtage dommen.

YA er i 20'erne og kendt for at støtte rabiate islamistiske bevægelser. Han er ledende figur i en gruppe af såkaldte salafister, stærkt fundamentalistiske muslimer, i Københavnsområdet, hvoraf flere har deltaget i den syriske konflikt under fanerne for Islamisk Stat.

Giv IS et stykke ørken: Og send så deres venner derned

Anklagemyndigheden krævede 60 dages ubetinget fængsel til YA, mens hans forsvarer, Jane Ranum, krævede frifindelse.

Mohammad Mahfoud repræsenterer som formand for Dansk Syrisk Forening den anden part i den beskidte konflikt; den syriske regering ledet af Bashar al-Assad.

Annonce:

Lige nu: Dødstrusler med Syrien-tråde for retten

Med ordene 'jeg skærer halsen over på dig' og en håndbevægelse hen over halsen truede YA sammen med en medtiltalt, AA, Mohammed Mahfoud på livet tilbage i oktober 2013.

Dansk-syrisk formand: Al Qaida står bag gas-angreb

Politiet er mødt talstærkt op, flere iklædt skudsikre veste, i Retten på Frederiksberg, hvor YA, Mohammad Mahfoud og to vidner har givet hver deres version af, hvad der skete.

Ifølge Mohammad Mahfoud blev han 18. oktober 2013 passet op af en større gruppe af unge med langt skæg på kebab-spisestedet Kösk i Københavns Nordvestkvarter.

Medie: Syrien-krigen er nået til Danmark

- De lignede ekstremister, og to af dem begyndte at råbe af mig og spurgte, om jeg var formand for Dansk Syrisk Forening. Jeg prøvede at indgå i en dialog med dem, men de sagde, at jeg  var en vantro hund, og at jeg skulle have fjernet hovedet, siger Mohammad Mahfoud.

Annonce:

YA, der i retten er klædt i grøn kjortel under sin mørke vinterjakke og har langt, sort hår og skæg, erkender, at han var til stede på kebab-spisestedet den dag, hvor episoden udspillede sig, men nægter at have truet den i islamistiske kredse forhadte foreningsformand.

- Det var mig, der prøvede at få styr på situationen og fik min ven med ud af døren, har YA forklaret i retten.

Han har under dagens retsmøde ikke virket påvirket af anklagerne om de grove dødstrusler. I en pause har sad han uden for retslokalet med en kammerat og nynnede en islamisk hymne. I en anden pause kunne politifolk se til, mens YA faldt på alle fire og fik klaret en af dagens fem bønner.

Syrisk opposition fnyser af FN-udsendings Assad-melding

De to øvrige vidner, der begge var på spisestedet i oktober 2013, fordi de skulle tage kørekort hos Mohammad Mahfoud, bakkede op om Mohammad Mahfouds forklaring.

- De var to, der stod henne ved ham (Mohammad Mahfoud, red.), men det var især YA, der var truende.

Annonce:

- Han lagde meget vægt på, at Mohammad var vantro og skulle halshugges, har det ene vidne forklaret og uddybet med, at han så YA lade en finger køre hen over halsen som en truende hilsen til Mahfoud.

FN: Syrien har anvendt kemiske våben otte gange i april

Det andet vidne har forklaret, at truslerne om halshugning også var rettet mod ham selv, og at AY og en anden mand efter episoden gik ud til deres bil og trak et sort islamist-flag op af bagagerummet.

Unge danskere og nordmænd i hellig krig

Den medtiltalte i sagen, AA, mødte ikke op i retten i dag. Han er født i Libanon og er dansk statsborger. Retssagen har tidligere været udsat, fordi AA var meldt udrejst og efter alt at dømme var i Syrien for at deltage i den væbnede konflikt. Det forlyder, at han fortsat befinder sig i det krigshærgede land, men retten har altså indvilliget i at lade sagen køre uden hans medvirken.

YA har en tidligere betinget fængselsdom fra 2010 for vold og grov vold, men det tillagde retten ikke nogen betydning for dagens domsfældelse.

YA har sammen med sin forsvarer udbedt sig betænkningstid for, hvorvidt han skal anke dommen til landsretten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: