Protester mod politidrab fortsætter i USA

Harme over politibrutalitet over for sorte har udløst nye demonstrationer i amerikanske storbyer

I amerikanske storbyer gik tusindvis af mennesker fredag for tredje aften i træk på gaden for at vise deres harme over en stribe af sager, hvor hvide politimænd har dræbt ubevæbnede sorte.

De stort set fredelige demonstrationer fandt sted i blandt andet New York, i regeringshovedstaden Washington og i storbyerne Chicago, Boston, Miami og St. Louis.

"Jeg kan ikke få luft", råbte demonstranter med henvisning til de sidste ord, der blev ytret af den 43-årige astmasyge Eric Garner, som var far til seks, og som blev kvalt under en anholdelse. Han blev presset ned mod jorden, fordi han havde solgt cigaretter, der ikke var betalt afgifter på.

Torsdag skete det igen, at en sort ubevæbnet mand, blev skudt af en hvid politimand. Det var i Phoenix i delstaten Arizona, hvor den 34-årige Rumain Brisbon blev dræbt.

Protesterne tog til i styrke samtidig med, at en distriktsanklager i New York oplyste, at han vil indkalde en storjury, som skal overveje, hvorvidt der skal rejses tiltale mod en betjent, der skød en ubevæbnet sort mand i Brooklyn.

Det kommer kun få dage efter, at en storjury i New York afviste at anklage en betjent, der under en anholdelse med mange betjente til stede tog halsgreb på en 43-årig sort mand. Det kostede den anholdte livet.

Det har fået tusindvis af mennesker på gaden for at protestere mod politibrutalitet over for sorte medborgere.

I den aktuelle sag siger politiet, at betjentens pistol muligvis gik af ved et uheld og dræbte den 28-årige Akai Gurley i en trappeskakt i Brooklyn den 20. november.

I sidste uge udbrød der uroligheder i Ferguson i Missouri, da en storjury afviste at rejse sag mod en betjent, der tidligere i år skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager.