Provokunstner overfaldet

Nazidjævel skreg voldsmænd ifølge den kontroversielle kunstner Dan Park, inden han blev overfaldet

Sådan så Dan Park ud efter overfaldet. Privatfoto
Sådan så Dan Park ud efter overfaldet. Privatfoto

Den kontroversielle svenske kunstner Dan Park blev nytårsnat overfaldet.

- Det nye år begyndte jo godt, blev angrebet af seks maskerede "antifascister" på jagtvej, Nørrebro i København. Det er åbenbart ikke alle, der kan lide min kunst, skriver Dan Park ironisk på sin facebookprofil under et billede, hvor man kan se at kunstnerens ene øje er blevet voldsomt beskadiget under overfaldet.

Provokunst kommer ikke op på Københavns Rådhus

Københavns Politi bekræfter over for Ekstra Bladet, at episoden er anmeldt til politiet.

- Det er rigtigt, at vi har en anmeldelse på sagen ude på station Bellahøj. Det er dem, der har efterforskningen, siger vagtchef Kristian Aaskov.

Dan Park forklarer til Ekstra Bladet, at han sammen med en veninde havde tilbragt nytårsaften på Nørrbro. Først besøgte duoen Dronning Louises Bro, hvorfra de så fyrværkeri.

Herefter tilbragte de nogle timer med at drikke øl på grunden Jagtvej 69, hvor Ungdomshuset lå, men her blev kunstneren ikke antastet.

Radio 24syv dropper provo-kunstudstilling

Først da de to venner tidligt om morgenen kom ud fra 7 Eleven ved Nørrebros Runddel, gik det galt.

- Her blev jeg overfaldet. De råbte nazidjævel, da de overfaldt mig. De slog og sparkede mig og løb så hurtigt væk, fortæller Dan Park, som nu afventer resultaterne af politiets efterforskning.

Selv så han ikke gerningsmændene. Men veninden beskrev dem efterfølgende som autonome typer.

- Nørrebro er jo ikke det sted, du er mest populær. Havde du ikke tænkt på, at det kunne være farligt for dig at opholde dig der?

- Jeg ved da godt, at der er mange autonome på Nørrebro, men jeg kan jo ikke gå og tænke på sådan noget hele tiden, siger Dan Park til Ekstra Bladet.

Dan Park er tidligere blevet idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for at bryde den svenske lov om hetz imod en folkegruppe, hvilket svarer til den danske racismeparagraf.

Svensk gadekunstner blev dømt: Er det kunst eller racistisk hetz?

Det fik Trykkefrihedsselskabet i Danmark til at foranledige en udstilling af nogle af de forbudte værker. Meningen var, at udstillingen skulle være åben for offentligheden fra den 24. oktober og en uge frem. Galleristen Hornsleth bød sine lokaler til, efter det såkaldte hal-udvalg på Københavns Rådhus efter pres fra Enhedslisten afviste Dansk Folkepartis forslag om at lave en særudstilling med Dan Parks billeder.

Men dagen før udstillingen skulle stå, modtog Hornsleth og hans familie dødstrusler, og det fik kunstneren til at trække sig. Det lykkedes dog for Trykkefrihedsselskabet at finde nogle nye lokaler på Østerbro, hvor udstillingen i stedet fandt sted.

Her kan du se folks reaktioner på værkerne, der blev udstillet på Østerbro