Provst skjulte barn for myndighederne: 30 dages fængsel

30 dages betinget fængsel, 40 timers samfundsarbejde og en bøde idømmes provst for at skjule et barn

En sognepræst og provst er blandt andet blevet idømt 30 dages betinget fængsel for at skjule et barn. (Foto: Joachim Adrian)
En sognepræst og provst er blandt andet blevet idømt 30 dages betinget fængsel for at skjule et barn. (Foto: Joachim Adrian)

Sognepræst og provst Vagn Birk Jensen er blevet idømt 30 dages betinget fængsel ved Retten i Næstved onsdag middag for at skjule et barn for myndighederne, som ville anbringe barnet uden for hjemmet.

Derudover er præsten idømt 40 timers ulønnet samfundstjeneste, ligesom han skal betale sagens omkostninger på 10.000 kroner. Det skriver Sjællandske.

Vagn Birk Jensen erkendte i retten onsdag, at han havde ladet mor og søn overnatte hos sig på præstegården i Tyvelse i en uge, hvorefter de opholdt sig otte dage i hans sommerhus i Rørvig.

Han ville beskytte drengen mod at blive tvangsfjernet, lyder det.

- Nogle gange kommer næstekærlighed over loven, sagde provsten efter retssagen.

Han har 14 dage til at anke dommen, som, han regner med, ikke får konsekvenser for hans job.

Biskoppen i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, som er Vagn Birk Jensens arbejdsgiver, fik viden om sagen, umiddelbart efter at barnet havde boet hos den sjællandske provst.

- Vagn har fulgt sin samvittighed, det afgiver i mine øjne respekt. Den ansvarlige ansættelsesmyndighed, Kirkeministeriet, skal nu drøfte, om der er slået skår i Vagns agtelse og hans virke, siger Peter Fischer-Møller til TV2 Øst.

Også i flere tidligere tilfælde har præster været involveret i sager, der handler om at skjule eller huse personer, som søger tilflugt fra myndighederne.

I maj 2009 flyttede omkring en snes irakere ind i Brorsons Kirke i København og boede der til politiet ryddede kirken i august og fjernede de irakere, som var blevet afvist asyl.

I 1999 hjalp sognepræst i Lyngby Leif Bork Hansen udvisningstruede, serbiske flygtninge med at gå under jorden, og han blev i den forbindelse idømt en betinget dom på 20 dages hæfte ved Retten i Lyngby.