Psykiater: Breivik kan lide af personlighedsforstyrrelse

Ifølge psykiater, der har fulgt Anders Behring Breivik i fængslet, evner han ikke at føle skyld

Følg Krimi

Massemorderen Anders Behring Breivik evner ikke at føle skyld og har umiddelbart ikke følt skyld for det, han har gjort.

Sådan lyder det i et retsmøde i Skien fra Randi Rosenqvist, psykiater og specialrådgiver ved Ila Fængsel, hvor Anders Behring Breivik sad fængslet den første tid. Hun laver sikkerhedsvurderinger af de personer, som er i forvaring i fængslet.

Rosenqvist mener, at Breivik opfylder flere kriterier for en personlighedsforstyrrelse.

- Han har hele tiden skubbet grænser. Det er ikke bare det, han har gjort 22. juli. Han mangler evner til at føle skyld. Han har, så vidt jeg ved, ikke følt skyld for det, han har gjort, siger hun ifølge den norske avis VG.

Og selv om Breivik siger, at han ikke længere vil være voldelig, er det ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan, siger Rosenqvist.

- Selv om han siger nu, at han ikke vil begå nye alvorlige voldshandlinger, tror jeg, at han kan komme til at gøre det igen, hvis han ikke får opmærksomhed. Men jeg tror ikke, han vil gøre det nu.

Ifølge psykiateren kunne det være en idé, hvis Anders Behring Breivik kunne tale med nogle professionelle, så han får menneskelig kontakt.

- Det kunne være en god idé at rekruttere professionelle samtalepartnere, siger hun og foreslår en eller to pensionerede politimænd, der kunne besøge ham uden glasvæg, og uden at Breivik har håndjern på, siger Rosenqvist.

Men ifølge hende, har han ikke taget skade af at sidde i isolation.

- Man kan selvfølgelig blive deprimeret og i dårlig humør af at sidde i fængsel, men jeg opfattede ikke noget, som var relevant for isolationsskader, som er ganske alvorlig.

Breivik har klaget over isolationshovedpine, men det er ikke et begreb, som Rosenqvist kender til.

- Jeg er ikke bekendt med begrebet isolationshovedpine, men hvis man er i en meget stresset situation, kan man få udpræget hovedpine.

- Og hvis man mistrives og er understimuleret, hvilket jeg ikke mener Breivik er, så kan man måske udvikle hovedpine, men jeg vil kalde det stresshovedpine ikke isolationshovedpine, siger hun ifølge VG.

Den 37-årige Anders Behring Breivik blev 24. august 2012 idømt 21 års forvaring for 22. juli 2011 at have dræbt 77 mennesker i Norge.

Nu har Breivik sagsøgt den norske stat for brud på menneskerettighederne, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Retssagen, der blev indledt tirsdag, varer fire dage.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+