Psykiater om bankmand: Skam kan drive til selvmord

Skam og frygt for ydmygelse kan have drevet en 29-årig bankmand til at kaste sig ud fra sjette sal

Har du kendskab til sagen, hvor en bankmand mandag endte med at tage sit eget liv, så hører vi gerne fra dig. Send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Frygten for at blive ydmyget blandt venner og familie, for at ende på avisernes forside og for at miste anseelse på arbejdspladsen kan være en afgørende faktor, når nogen vælger at tage deres eget liv.

Det fortæller psykiater Henrik Day Poulsen oven på den tragiske hændelse mandag, hvor en 29-årig bankmand sprang i døden fra sjette sal, efter han var blevet sigtet for omfattende økonomisk kriminalitet.

En Nordea-ansat hoppede mandag i døden fra sjette sal i dette byggeri. (Foto: Jakob Jørgensen/privat) Krimi Bankmand i svindelsag: Arbejdede formentlig ikke alene

- Jeg vil tro, det handler om skam og ydmygelse. Der er nogle mennesker, der har en personlighed, som gør, at de simpelthen ikke kan bære en situation som denne, siger Henrik Day Poulsen til Ekstra Bladet.

- Det er et kendt fænomen, at nogen tåler risikoen for at komme igennem hele møllen med avisforsider og den slags meget dårligt. Det samme gælder folk, der kan se, at de måske er på vej i fængsel eller ikke kan klare at skulle sidde i en retssag, tilføjer han.

Krimi Var under mistanke for økonomisk kriminalitet

Psykiater Henrik Day Poulsen. (Foto: Linda Johansen)
Psykiater Henrik Day Poulsen. (Foto: Linda Johansen)
 

Udover risikoen for at se sig selv i landets aviser, er det også frygten for, hvordan venner og familie reagerer.

- De frygter omgivelsernes reaktion, konens, vennernes og sladderen i børnenes børnehave. Det er typisk folk, der er meget stolte og karriereorienterede, siger Henrik Day.

Mandagens tragiske hændelse er ikke første gang, en svindelsigtet erhvervsmand har valgt døden som udvej. Tilbage i 2001 valgte Willy Strube at hænge sig, efter han blev beskyldt for at have havde misbrugt sin position i Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD).

Krimi Beboere: I chok over spring fra sjette sal

Willy Strube brugte ifølge anklagerne mod ham forbundets midler til private formål - heriblandt en levering af 470 flasker vin. I alt svindlede han ifølge SiD for 1,2 millioner kroner og valgte efter afsløringen at trække sig fra samtlige poster i fagbevægelsen. To dage senere tog han sit eget liv.

Henrik Day Poulsen forklarer, at selvmord typisk sker for folk, der er placeret temmelig højt på en arbejdsplads - med høj løn og høj anseelse, som derfor også har meget at miste.

Her landede den 30-årige, der valgte at begå selvmord, mens politiet ransagede hans lejlighed i Ørestaden. (Foto: Mogens Flindt) Krimi Sprang i døden foran øjnene af to politifolk

- Men vi har også set det i små virksomheder, fortæller han.

Den 29-årige var ansat i Nordea, men det er ikke blevet offentliggjort, præcis hvilken position han havde i banken.

Hans dødsfald bliver undersøgt af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, fordi han var i politiets varetægt, da han valgte at springe ud fra sjette sal.

Har du kendskab til sagen, hvor en bankmand mandag endte med at tage sit eget liv, så hører vi gerne fra dig. Send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)