Putin-kritiker myrdet: Her er teorierne

På dagen, hvor oppositionsleder Boris Nemtsov blev begravet, er der stadig ingen officielle mistænkte. På nettet svømmer det dog over med mulige forklaringer. Advarsel! Voldsomme videobilleder fra gerningsstedet

Boris Nemtsov blev fredag skuddræbt i Moskva. Advarsel! Voldsomme billeder (Video: AP)

Siden Putin-kritiske Boris Nemtsov i fredags blev dræbt af fire skud i ryggen på en bro i det centrale Moskva, er der endnu ingen officielle meldinger om mistænkte, mordvåbenet eller flugtbilen.

Søger man selv efter mulige forklaringer på internettet, kan alt fra en jaloux kæreste til ekstremistiske islamister stå bag fredagens mord. 

Flere medier beretter om, at Nemtsovs kæreste gennem fire år, 23-årige Anna Duriskaya, der var sammen med Nemtsov på tidspunktet for mordet, er en af politiets mistænkte. I et interview til den russiske tv-station Dozhd fortæller Anna Duriskaya, at politiet har forbudt hende at forlade landet på ubestemt tid.

Den afdøde Putin-kritiker Boris Nemtsov ligger på lit de parade før begravelsen senere i dag. (Foto: AP) Krimi 'Hvis Putin var her ville man kaste ting efter ham'

Ifølge det russiske medie Pravda skulle det være en offentlig hemmelighed, at Nemtsov var glad for kvinder, og derfor kan jalousi have fået Duriskaya til at ønske Nemtsov død.

Andre spekulationer går på, at uenigheder om en nylig abort kan være motivet bag, at Duriskaya kunne have ønsket Nemtsov af vejen. Det skyldes, at  Duriskayas mor fortæller, at datteren fik foretaget en abort kort før drabet, lyder det fra det britiske nyhedsmedie MailOnline.

Flere medier var tidligt ude med teorier, der gik på, at drabet på oppositionslederen havde et politisk motiv, og Nemtsov havde da også tidligere i år over for New York Times spøgt med, at Putin ville dræbe ham. Putin selv har på det kraftigste afvist disse beskyldninger.

- Vi vil gøre alt for, at bagmænd og gerningsmænd bag dette usle og kyniske drab får den straf, de har fortjent, lød det fra Putin i en meddelelse  dagen efter mordet.

Også ekstremistiske  islamister linkes til mordet, skriver The Telegraph. Rygter går på, at Nemtsov inden drabet havde modtaget trusler grundet udtalelser i forbindelse med terrorangrebet mod Charlie Hebdo.

Det russiske medie Pravda nævner endnu en mulig teori. Der går således rygter om, at undersøgelser af patronerne, der brugt til at dræbe Nemtsov, angiveligt stammer fra forskellige våbenfabrikker, hvilket kunne indikere, at drabet ikke blev udført af en organiseret gruppe.

Trods de talrige teorier har de russiske myndigheder endnu ingen officielle mistænkte. For at få adgang til afgørende oplysninger om drabet har myndighederne udlovet en dusør på det, der svarer til 320.000 kroner. En pæn sjat for den almene russiske borger, der i gennemsnit tjener 6500 kroner om måneden.

Sorgen over drabet har været enorm. Blandt andet gik over 70.000 mennesker i søndags march til minde om oppositionslederen.

1 af 3 Den afdøde Putin-kritiker Boris Nemtsov ligger på lit de parade før begravelsen. (Foto: AP)
2 af 3 (AP/Pavel Golovkin)
3 af 3