Putin lover at straffe skyldige bag dødsbrand i Sibirien

Ruslands præsident er tirsdag på besøg i Kemerovo, hvor 64 mennesker søndag mistede livet i storbrand

Det var "kriminel uagtsomhed og skødesløshed", der var årsag til branden, der søndag kostede 64 mennesker - heraf 41 børn - livet i et indkøbscenter i den sibiriske by Kemerovo.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har tirsdag besøgt byen.

- En efterforskningsgruppe på 100 mand arbejder på stedet, og den ledes af undersøgelsesudvalgets chef. I kan trygt stole på, at de skyldige bliver straffet, siger Putin.

Det russiske undersøgelsesudvalg har konkluderet, at en sikkerhedsvagt havde slukket alarmsystemet i indkøbscentret. Desuden var nødudgange i bygningen blokeret.

Udvalgets chef har ifølge nyhedsbureauet Tass sagt, at brandalarmen havde været slukket siden 19. marts.

Efterforskerne har også konstateret en række alvorlige brud på sikkerhedsreglerne i bygningen.

- Hvad skete der her? Dette er ikke en krigssituation. Det er ikke en uventet metaneksplosion, siger præsidenten og tilføjer:

- Folk kom for at slappe af. Børn. Vi taler om befolkningsstatistikker, og så mister vi så mange mennesker, men på grund af hvad? På grund af kriminel uagtsomhed og skødesløshed.

Vidner har til russiske medier sagt, at brandalarmen ikke blev aktiveret, og at mange mennesker havde vanskeligt ved at slippe ud af bygningen.

Præsident Putin indledte tirsdagens møde i Kemerovo med et minuts stilhed for ofrene for ulykken. Han sendte ved samme lejlighed sine kondolencer til de pårørende.

Han vil nu have undersøgelsesudvalget til at vurdere, hvilke embedsmænd der bærer ansvaret for ulykken.

- Det er nødvendigt at lave en juridisk vurdering af alle embedsmænds handlinger, siger Vladimir Putin ifølge Tass.

Branden har kostet flere liv end nogen anden brand i Rusland siden Sovjetunionens opløsning, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Branden i indkøbscentret brød efter alt at dømme ud i en biografsal på fjerde sal og bredte sig over et område på omkring 1600 kvadratmeter.