Rædselsnatten: 43 unge bortført af politiet - ingen har set dem siden

For snart to år siden blev mere end 40 studerende bortført i den mexicanske by Iguala. Hvor de er, og hvorfor de forsvandt er stadig et mysterium

MEXICO CITY - En maskeret kvinde holder et skilt, hvorpå der står 'Den stille krig' med en reference til de 43 forsvundne. (AP Photo/Eduardo Verdugo)
MEXICO CITY - En maskeret kvinde holder et skilt, hvorpå der står 'Den stille krig' med en reference til de 43 forsvundne. (AP Photo/Eduardo Verdugo)
Følg Krimi

I en aggressiv politiaktion i den mexicanske by Iguala i september 2014, blev 43 studerende med øjne røde af tåregas smidt ind i politibiler og kørt væk. En ny efterforskningsrapport offentliggjort søndag forsøger at kaste lys over timerne, før de unge mennesker forsvandt sporløst.

Det skriver New York Times.

Snydt af chauffør
Lidt uden for byen Iguala planlagde en flok unge at stjæle nogle busser, de kunne køre til fest i. Bus-’tyveriet’ er en form for lokal tradition i området, som busselskaberne og myndighederne ellers normalt accepterer som drengestreger, fordi de normalt bliver kørt tilbage til stationerne efter brug. Men den aften i september var alt ikke som det plejede at være.

De unge slog først til i en bus, som holdt ude foran en restaurant. Bussen, de overtog, skulle køre dem til en mindemarch for en politimassakre, der i 1968 kostede hundredvis af studerende livet. Ironisk nok viste det sig, at de selv skulle blive indblandet i en fortælling, som vækker minderne fra den gang.

Buschaufføren kendte godt til traditionen, og som mange af de andre chauffører forholdt han sig i ro.  Chaufførerne bliver typisk i deres bus for at sikre, at den kommer sikkert tilbage til stationen, når de unge har kørt rundt i dem.

Familie og pårørende til de forsvunde demonstrerer med billede af deres savnede et år efter, de forsvandt sporløst. (Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell)
Familie og pårørende til de forsvunde demonstrerer med billede af deres savnede et år efter, de forsvandt sporløst. (Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell)

Kort stop
Før de unge fik lov at køre til en planlagt mindemarch i Mexico City, ville chaufføren gøre et kort stop ved Iguala Station inde i byen, og det fik han lov til. Men da de kom frem til stationen, låste han de studerende inde i bussen. Det var den første indikation af, at noget var galt.

De unge i blev først befriet en times tid efter, da to andre busser med medstuderende nåede frem til stationen. Rigelig tid til at alarmere myndighederne. Senere kom flere busser til, og sammenlagt kørte omkring fem busser væk fra Iguala. Busserne blev hurtigt efterfulgt af politiet, som affyrede advarselsskud mod busserne. De studerende smed sig på gulvet i bussen i høj fart, men beordrede førerne til at fortsætte.

En kvinde holder et skilt med et af navnene på de forsvundne. Billedet er taget i forbindelse med etårsdagen for de 43 unges forsvinden. (Foto: AP Photo/Marco Ugarte)
En kvinde holder et skilt med et af navnene på de forsvundne. Billedet er taget i forbindelse med etårsdagen for de 43 unges forsvinden. (Foto: AP Photo/Marco Ugarte)

Omringet
Tingene spiddede til, da busserne måtte stoppe for politiets vejspærringer. Det kom til kampe mellem de studerende med kasteskyts og politiet med skarpladte våben. Unge Aldo Gutiérrez blev skudt i hovedet. Flere som forsøgte at komme ham til undsætning blev ligeledes mødt og skadet af politiets skud.

En af busserne blev omringet af politiet. De punkterede dækkene på bussen, smed tåregas og tvang de chokerede studerende ud af bussen en derefter ind i politibiler, før de forsvandt med dem. Det er disse unge, der sammen flere studerende med en sydgående studenterbus er blevet kendt som de 43 forsvundne. Siden den aften har ingen hverken set eller hørt fra dem.

"Vi mangler 43. De tog dem i live. We vil have dem tilbage i live." En demonstrant holder et skilt i maj måned, 2015. Dette er endnu et billede fra de mange demonstrationer, som er blevet afholdt i forbindelse med sagen. De ender ofte voldeligt mellem politiet og demonstranter, som kæmper for de forsvundne. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

’Rædselsnat’
Sagen er det seneste år blevet efterforsket af et internationalt panel, som søndag offentliggjorde deres anden rapport i forbindelse med deres undersøgelser. Rapporten kalder forløbet en ’rædselsnat,’ hvor seks personer, udover de forsvundne, mistede livet. Heraf tre studerende.

- De oplevede alle en forvirring, terror og hjælpeløshed, skriver panelet, som består af fem sydamerikanske advokater og menneskerettighedseksperter.

De beskriver politiaktionen som en velkoordineret og kynisk planlagt kidnapning i en af Mexicos fattigste og mest voldige regioner. I forbindelse med efterforskningen er 123 mennesker, deriblandt 73 lokale politibetjente og borgmester Jose Luis Abarca og hans kone blevet holdt tilbage for deres formodede indblanding i sagen.

(Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo)
(Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo)

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+