Rædslerne på børnehjemmet Godhavn: 'Tisse-drengene' lå nederst i hierarkiet

Børnene på børnehjemmet Godhavn blev udsat for vold, vanrøgt og medicinske eksperimenter, ifølge en rapport. I aften fortæller tre af 'Godhavnsdrengene' deres historie

Ekstra Bladet har tidligere talt med Poul-Erik og Arne om deres oplevelser som beboere på Børnehjemmet Godhavn. Det kan du se her. (Video: Rasmus Flindt)
Følg Krimi

Fysisk og psykisk terror, svigt og vanrøgt var en del af dagligdagen på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje, der er blevet berygtet for det helvede og svigt, som børnene blev udsat for i perioden fra 1950-1975 under ledelse af en forstander, som beskrives som en satan af 'Godhavnsdrengene'.

Det fortæller Arne Roel Jørgensen og Poul-Erik Rasmussen, der var anbragt på det dengang berygtede børnehjem fra 1963-65. Samme børnehjem er inspiration for filmen, 'Der kommer en dag', der blandt andet har Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl på rollelisten.

Handymanden Flemming Leth var anbragt på Godhavn: Sådan blev vi pint

De to 'Godhavnsdrenge' medvirker i aften klokken 20 i TV 2-dokumentaren 'De brændte børn' med Lisbeth Zornig, hvor de fortæller om det mareridt, de blev udsat for på børnehjemmet, og konfronterer en af dem, der udsatte dem for vanrøgten.

Poul Erik Rasmussen ses her til venstre for Lisbeth Zornig, der er vært på 'De brændte børn', mens Arne Roel Jørgesen står til højre for hende. Yderst til venstre står Ove, der også er Godhavnsdreng. Foto: TV 2/Rene Gundesbøl
Poul Erik Rasmussen ses her til venstre for Lisbeth Zornig, der er vært på 'De brændte børn', mens Arne Roel Jørgesen står til højre for hende. Yderst til venstre står Ove, der også er Godhavnsdreng. Foto: TV 2/Rene Gundesbøl

Lærer: Børnene græd sig i søvn hver nat

Arne beskriver den tilstand, man var i på børnehjemmet, som at kroppen var fuldstændig sitrende. Han var en af dem, der tissede i seng, og de blev stuvet sammen i 'blå tårn' på førstesalen af børnenhjemmet.

- Vi lugtede jo, så vi skulle helst være væk fra de andre drenge. Som tissedreng lå man allernederst i hierarkiet, fortæller Arne i dokumentaren og fortæller videre:

- Lærerne var gode til, når de vækkede os om morgenen,  at skynde sig ind for at se, hvem af os, der havde pisset i sengen og så hånede de os. Og så fik de som regel de andre drenge med på at håne dem, der havde tisset i sengen, fortæller han.

Her ses sovesalen på Godhavn drengehjem. Foto: PR/Jyllands-Posten
Her ses sovesalen på Godhavn drengehjem. Foto: PR/Jyllands-Posten
 

Han er overbevist om, at han blev sengevæder, fordi han var så bange for alt.

I 'Godhavns-rapporten' fra 2011 blev det dokumenteret, at børnehjemsbørnene blev udsat for vold, vanrøgt og tvivlsom medicinering. 

Efter Arne Roel Jørgensen har fået aktindsigt i sin sag, viser det sig, at han har fået lægemidlet Truxal, der er et lægemiddel mod psykoser og epilepsi, mod sengevædning.

- Så ja, jeg vil kalde det eksperimenteren med medicin, siger han.

Hans oplevelser i barndommen har fulgt ikke bare ham, men også de andre Godhavnsdrenge, har de fundet ud af, efter de har fundet sammen i en gruppe.

Gik ned med flaget

- Det, at jeg som de andre anbragte, ikke fik nogen viden eller lærdom, kærlighed og hvad der er ret og forkert gjorde, at jeg og andre kom ud til et samfund, hvor man ikke vidste hvordan man skulle opføre sig, siger han.

Det har vist sig ved, at han har masser af ægteskaber og børn bag sig, og bare er skredet, når der har været konflikter.

Det samme med arbejdet, hvor man sagde op, hvis en idiot-chef råbte af en.

- Man havde fået rigeligt af råbende voksne med fråde om munden på børnehjemmet, siger Arne Roel Jørgensen, der fik en sammenbrud for to år siden.

- Jeg har arbejdet og arbejdet for at glemme de ting der foregik. Jeg kørte bare der ud af, om det var 24 eller 48 eller 72 timer i træk Men for 2 år siden knækkede filmen, og jeg gik helt ned med flaget og fik efterfølgende konstateret posttraumatisk stress, som er konstateret af de oplevelser på børnehjemmet, siger han.

Lars Mikkelsen ses her i rollen som forstander på et børnehjem, der er inspireret af Godhavn, i filmen 'Der kommer en dag'. Foto (fra filmen): Christian Geisnæs
Lars Mikkelsen ses her i rollen som forstander på et børnehjem, der er inspireret af Godhavn, i filmen 'Der kommer en dag'. Foto (fra filmen): Christian Geisnæs

Poul-Erik Rasmussen er formand for foreningen for Godhavnsdrengene og føler, at han har et ansvar for at være hård, fordi han kæmper på vegne af alle for at få en officiel undskyldning for de ting, der skete dengang.

Men han har kæmpet med det samme.

- Jeg mangler tiltro. Jeg er bange for mit eget spøgelse, tror ikke på autoriteter og tør ikke vise følelser, fordi jeg har været vant til fra barndommen, at det giver bagslag, siger Poul Erik Rasmussen, der også altid har gået sin vej i forhold og på arbejdspladser, når det blev lidt svært.

- Jeg har altid skammet mig, siger han og tilføjer, at det ændrede sig, da han fik sin første computer i 2003 og fik kontakt til de andre drenge fra Godhavn.

- Nu har jeg snakket med utallige af de gamle drenge, og de har alle levet med de samme føleler.  Jeg har ikke forstået det, før jeg fik kontakt med dem igen, siger han.

'De brændte børn' sendes på TV 2 i aften kl. 20.00.

Skal misrøgtede børn have en officiel undskyldning?

- Drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje blev oprettet i 1893, og det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

- DR-dokumentaren 'Drengehjemmet' bragte i 2005 den alvorlige kritik med beskyldninger om vold, misrøgt og medicinske forsøg.

- 'Godhavns-rapporten' dokumenterede de kritisable forhold i 2011.

- Foreningen 'Godhavnsdrengene' har siden 2005 kæmpet for, at staten gav en officiel undskyldning. Men hidtil forgæves.

- Børnehjemmet er inspirationskilde til filmen 'Der kommer en dag', der netop haft fået premiere

- Godhavn eksisterer stadig, men er i dag en velfungerende behandlingsinstitution for unge

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller