Rasmus' vej ud af kriminaliteten: Nu vil han hjælpe andre

39-årige Rasmus har sagt farvel til kriminaliteten. Nu vil han bruge sin erfaring til at hjælpe andre ud

39-årige Rasmus håber på, at han med sin erfaring kan være med til at hjælpe andre ud af det kriminelle miljø. Foto: Stine Tidsvilde
39-årige Rasmus håber på, at han med sin erfaring kan være med til at hjælpe andre ud af det kriminelle miljø. Foto: Stine Tidsvilde
Følg Krimi

Officielle exit-programmer kræver, at kriminelle og bandemedlemmerne stopper deres kriminalitet med det samme. Her er Sandy Madar mere forstående, fordi hun ser kriminaliteten som en slags afhængighed.

- Jeg ønsker, at folk skal ud af kriminalitet. Men jeg stiller det ikke som et krav for at få min hjælp. Jeg kan guide og vejlede dem. Du kan ikke tvinge folk ud af kriminalitet.

Det kan 39-årige Rasmus i den grad nikke genkendende til.

- Jeg har mange gange sagt, at jeg var klar. Men nu SKAL det være. Jeg er bange for, at hvis det ikke lykkes nu, så lykkes det aldrig. Du kan ikke tvinge folk ud af kriminalitet. Det skal være et valg, de selv træffer. Det kræver, at du ser, at der er en anden vej. Det er det samme med misbrugere og alkoholikere, siger Rasmus.

Det kan lade sig gøre
Han har siden teenageårene kæmpet for at komme ud af det kriminelle miljø. I mange perioder er det også lykkedes ham. Han har blandt andet været selvstændig inden for byggebranchen. Nu vil han dog gå en anden vej i sit arbejdsliv.

Han bor lige nu hos Sandy Madar for at have en fast base og er ved at uddanne sig som 'streetmanager'. Sandy Madar har siden 2005 uddannet  de såkaldte streetmanagers, som ofte er unge mennesker, der selv har kæmpet med problemer som kriminalitet og stofmisbrug, men som er kommet igennem det og gerne vil bruge deres erfaringer på at hjælpe andre ud.

- Jeg vil gerne give noget tilbage for alt den hjælp, som jeg har fået gennem tiden. Redder jeg bare en på gaden til et bedre liv, så er det det hele værd. Jeg vil gerne være med til at vise, at det kan lade sig gøre at komme ud på den anden side, siger Rasmus.

Sammen med de andre streetmanagers er det nu Rasmus' rolle at være både rådgiver, vejleder og forbillede for de kriminalitetstruede unge i Danmark.

Det er slut med kriminaliteten
Rasmus lærte Sandy at kende for 16 år siden, og siden da har hun prøvet at få ham ud af kriminaliteten. Den seneste dom for besiddelse af 37,5 kilo hash var han færdig med for omkring et halvt år siden, og nu er han fast besluttet på, at han aldrig skal se indersiden af en celle igen.

- Det er slut med kriminaliteten. Jeg troede i mange, at alle de penge, som det kunne skrabe sammen ville gøre mig lykkelig, men det blev jeg ikke. Det er bare en tom følelse, og jeg har ikke brug for den stress, der følger med, siger Rasmus.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+