Recept på netsvindel: Sådan snød vi os til en kvart million kroner

To unge afslørede i retten, hvordan de skruede kæmpe svindelnummer på Den Blå Avis sammen

Anonym handel på nettet er nemmere end nogensinde. Det samme er muligheden for at narre andre. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Anonym handel på nettet er nemmere end nogensinde. Det samme er muligheden for at narre andre. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det var mandag sandhedens time for en ung mand på 21 år og en kvinde på 20.

Her skulle de forklare dommeren ved Retten i Glostrup, hvordan de havde skruet et kæmpe svindelnummer på Den Blå Avis sammen og narret næsten en kvart million kroner ud af 143 brugere.

Svindlede massivt på Den Blå Avis: Nu er dommen faldet

Jagtede særlige ofre
Selv om ingen af dem var meget for at rutte med sandheden - og blandt andet nægtede at sige, hvor de havde fået ideen fra eller brugt pengene på - så kom der flere interessante detaljer frem under retsmødet:

- Jeg fandt billeder på nettet, hvis jeg ikke selv havde varen, forklarede kvinden, der fik ni måneders betinget fængsel og 150 timers samfundstjeneste for sin rolle i sagen.

- Hvis nogle købere ville hente varen, lod jeg bare være med at svare dem, sagde hun videre. Det var alene kunder, der var parat til at få varen sendt, som fik et svar:

- Jeg solgte samme vare til flere personer.

Hun var også ganske klar i mælet om, hvordan hun reagerede, når kunderne opdagede, at der ingen varer kom:

- Så skrev jeg bare, at pakken var sendt.

- Jeg holdt gang i kommunikationen på dba.dk.

Politiet: Ungt par narrede formue ud af 143 netbrugere på DBA.dk

Skiftede ofte bank
Et af problemerne for det daværende kærestepar, der i dag nægter at have samarbejdet om svindlen, var bankerne. For her stoppede festen, når banken opdagede, at noget var galt. Men også det problem løste kvinden:

- Jeg skiftede bank flere gange, fordi min konto blev lukket, når banken opdagede, hvad der skete, forklarede hun. Parret brugte konti i Sydbank, Spar Nord, Danske Bank, Nordea, Arbejdernes Landsbank, Jyske Bank og Nykredit Bank til deres svindel.

Manden forklarede på samme måde, at han havde fundet billederne på nettet og ligeledes solgte varerne flere gange. Også i hans tilfælde blev kunder, der ville mødes personligt, sorteret fra:

- Dem, der ville afhente, holdt jeg hen.

- Nogle gange sagde jeg også ja til halv betaling, fordi kunderne først ville betale resten, når varen kom, sagde manden, der fik 10 måneders betinget fængsel og 150 timers samfundstjeneste.

Begge er dømt til at betale de svindlede beløb tilbage til deres mange ofre.

5 gode råd

1 Overfør aldrig penge til personer, du ikke kender eller er i tvivl om identiteten på.

2 Husk, at alt kan forfalskes på nettet. En kopi af et pas eller kørekort er ingen garanti for, at sælgeren er troværdig. Det er en ældre Facebook-profil med venner heller ikke.

3 Reager på løgne. Hvis du i annoncen bliver lovet, at man kan hente varen, skal løftet holdes. Når du opdager den første løgn, skal du omgående droppe købet.

4 Nogle priser er for gode til at være sande. Særligt hvis vi taler om meget eftertragtede varer. Er prisen lidt for god, skal du være ekstra skeptisk eller helt gå uden om sælgeren. Lad dig aldrig presse, hvis sælgeren truer med, at han sælger til nogle andre, hvis du ikke betaler med det samme.

5 Anmeld omgående, hvis du bliver snydt – og uanset beløbets størrelse. Både til Den Blå Avis eller andre salgssteder, du har brugt. Og til politiet. Jo hurtigere du anmelder, jo større er chancen for at svindleren bliver stoppet.

Misbrugte fremmeds navn
Parret undlod dog under retsmødet at komme ind på andre væsentligt detaljer i deres svindel. For eksempel hvordan de havde skruet annoncerne sammen, så de så lokkende og tillidsvækkende nok ud.

Ekstra Bladet talte derfor mandag efter dommen med en række af dem, der er blevet narret. Og her danner sig et billede af et ungt par, der meget målrettet vidste, hvordan de skulle få kundernes parader til at falde ned.

En af metoderne var at skabe annoncer på baggrund af fremmedes data:

- Jeg faldt over annoncen på dba.dk, hvor en dame fra Nordjylland havde sat en computermus til salg, fortæller Anders, der blev snydt for lidt over 500 kroner.

- Jeg fandt hende så selv på Facebook ud fra oplysningerne og tjekkede hendes profil. Hun så meget reel ud og havde også en søn, der ifølge annoncen på dba.dk ikke ville have musen mere. Så tænkte jeg, at det er der ingen, som vil snyde for. Alt fra Facebook-profilen passede jo med det på dba.dk.

Men da Anders ikke fik en computermus, kontaktede han kvinden via Facebook. 

- Hun bad mig ringe og fortalte så, at jeg var ikke den første, der var blevet snydt i hendes navn.

Forbrugerrådet Tænk advarer efter svindel: Drop Facebook til private handler

Sydsjællandsk kernefamilie
En anden køber Palle blev snydt for 3000 kroner, da han så en troværdig annonce for en Sonos-højttaler på dba.dk:

- I butikkerne kostede den 4000 kroner, så det var i min optik ikke en pris, som var for god til at være sand. Derudover havde sælgeren andre aktive salgsannoncer på sin profil med et par gamle væglamper og en boremaskine.

Annoncen var skrevet af en mand i en sydsjællandsk husstand, hvor højttaleren var købt ind for kort tid siden. 

- Nu var købet blevet fortrudt, fordi konen synes, at højttaleren var for stor, fortæller Palle videre.

Palle og sælgeren med navnet Leif blev derfor hurtigt enige om, at hvis de 3000 kroner blev overført til en konto i Sydbank, ville højttaleren blive sendt næste dag, når Leif skulle på arbejde:

- Han fik mit telefonnummer, så han kunne ringe og give mig fragtoplysningerne. Det er så min fejl, at jeg ikke fik hans nummer.

Kender du dette billede? Så er du sikkert blevet svindlet på Facebook

Offer: Mild straf
Allerede om morgenen efter handlen fik Palle en fornemmelse af, at noget ikke var rigtigt. Han kunne ikke komme i kontakt med sælgeren, der havde slettet sin profil og aldrig ringede. Senere på dagen anmeldte Palle sagen til både Den Blå Avis og politiet:

- Det er første gang, at det her sker for mig. Og jeg har selv lavet mange handler, hvor andre overfører penge til mig, og jeg så sender tingene dagen efter. 

- Jeg er nok bare blevet skeptisk i dag, så jeg vil beskytte mig ved ikke at lave en bankoverførsel, men i stedet bruge PayPal hvor der er køberbeskyttelse eller tager bilen og henter tingene.

- Hvad tænker du om dommen?

- At det er en mild straf at slippe med, når man snyder så mange mennesker. 

- En del af straffen burde have været ubetinget, så de får en fornemmelse af, at det her ikke er for sjov. Det er mere retfærdigt end denne løftede pegefinger.

Ekstra Bladet kender købernes fulde identitet.

To 18-årige solgte modesko på nettet - men leverede aldrig