Rederi forsvarer færgekaptajn efter skibskollision

Selv med meget avanceret udstyr på passagerfærger kan påsejlinger ikke altid afværges, siger Stena Line

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Det var rigtigt af kaptajnen på passagerfærgen Stena Jutlandica, at han natten til søndag først undersøgte omfanget af kollisionen med et dansk tankskib, inden han underrettede de 431 passagerer om påsejlingen ved skærgården ud for Göteborg.

Det siger informationschef i Stena Line Jesper Waltersson til Ritzau.

- Kaptajnens første opgave var at finde ud af, hvor alvorlig kollisionen var. Han traf den rette beslutning ved at finde ud af fakta, inden han underrettede passagererne, siger Jesper Waltersson.

Thomas Krogh, en dansk passager, der var på vej på kanotur i Sverige med sin familie, har over for Ekstra Bladet kaldt kommunikationen om bord for "grotesk dårlig".

Kaptajnen har forklaret rederiet, at der ikke gik mere end ti minutter fra påsejlingen, til han underrettede passagererne.

- Han har fortalt, at det hele foregik roligt, siger Stena Lines informationschef Jesper Waltersson.

Stena Jutlandica fik hul i skroget under kollisionen med dansk olietanker. (Læserfoto) Krimi Passagerfærge blev flænset af dansk olietanker

Stena Jutlandica har fået en ordentlig flænge i siden, som fik færgen til at indtage vand efter ulykken. (Læserfoto) Krimi Passagerfærge blev flænset: 'Det kunne være endt i en katastrofe'

Stena Jutlandica har fået en ordentlig flænge i siden, som fik færgen til at indtage vand efter ulykken. (Læserfoto) Krimi Far på kollisions-færge: Mine børn så lys komme tættere på

Naturligt at være bange
Danske Thomas Krogh har til Ekstra Bladet sagt, at der gik et kvarter, før passagererne fik at vide, at der havde været en påsejling, og at skibet tog vand ind.

Om kritikken siger Jesper Waltersson:

- Det er naturligt, at nogle af passagererne var ret bange og overraskede over episoden. Men der var ingen panik om bord.

Kaptajnen er ifølge Stena Line svensk og har været kaptajn imellem syv og ti år. Rederiet anser ham for at være erfaren.

Stena Line vil ikke kommentere, hvordan kollisionen kunne ske, fordi den svenske havarikommission og politiet nu skal undersøge påsejlingen.

Christer Fuxborg fra Västra Götalands Politi siger til DR, at det endnu ikke har afhørt kaptajnen. Politiet skal foretage en række tekniske undersøgelser og derudover blandt andet også undersøge, om kaptajnen havde drukket, og hvem der befandt sig på broen.

Søndag sejlede færgen selv ind til havnen i Göteborg. Ifølge Stena Line er der et hul på et par meter over vandlinjen samt et mindre hul længere nede på skroget.

(Foto: AP)
(Foto: AP)