Rekord-erstatning: Brødre får 459 millioner - uskyldigt fængslet i 31 år

To brødre blev fejlagtigt dømt for voldtægt og mord på en 11-årig pige i 1983

Brødrene sad 31 år i fængsel for noget, de ikke havde gjort.
Brødrene sad 31 år i fængsel for noget, de ikke havde gjort.

Én million dollars for hvert fejlagtigt år bag tremmer og så 13 millioner dollars oveni. I alt 75 millioner dollars.

På den måde ender to amerikanske halvbrødre, der i 1985 blev uskyldigt dømt for mord og voldtægt på en 11-årig pige, med en erstatning på mere end 459 millioner danske kroner.

Det er ifølge Washington Post den højeste erstatning, der nogensinde er givet i en sag om fejlagtig domsfældelse i amerikansk historie.

Ingen advokat
Henry McCollum og Leon Brown var 19 og 15 år gamle, da de blev anholdt for mordet på Sabrina Buie, der blev fundet myrdet i en sojabønnemark i Red Springs i North Carolina.

Begge brødrene var intellektuelt udfordrede og kunne derfor hverken læse eller skrive. Ikke desto mindre blev de afhørt i timevis uden en advokat, inden de underskrev to tilståelser, som de ikke forstod, skriver the News & Observer.

I 1985 blev de begge dømt til døden - en dom, der dog senere blev ændret til fængsel på livstid.

Frihed
I 2009 opdagede organisationen North Carolina Innoncence Inquiry Commission, at der var dna-rester på et cigaretskod, der blev fundet på gerningsstedet.

Dna'en matchede med en tredje mand, der var dømt i en lignende sag om mord og voldtægt, der var sket bare en måned efter mordet på Buie.

I 2014 var det bevis nok til, at McCollum og Brown blev sat på fri fod.

Ifølge brødrenes advokater er erstatningen tildelt ud fra antallet af år, de tilbragte bag tremmer, plus en ekstra bod på 13 millioner dollars.

- Jeg har fået min frihed, lød den korte kommentar fra McCollum, da erstatningens størrelse blev offentliggjort af en jury i Raleigh i North Carolina.