Reparation af ur fældede topbetjent: Nu skal han 21 år i fængsel

En reparation af et ur vægtede højt i sagen mod tidligere norsk topbetjent

Mandag faldt dommen i en af de største korruptionsskandaler i nyere norsk tid. Her blev den tidligere politibetjent 60-årige Eirik Jensen idømt 21 års fængsel for at have medvirket til omfattende hashsmugling og korruption.

Udover betjenten sad den narkokriminelle Gjermund Cappelen også på anklagebænken i sagen. De to har ifølge tiltalen samarbejdet om at få 13,9 ton hash til Norge. Og nu viser det sig, at en urreparation betalt af Cappelen for Jensen har haft stor betydning i sagen. Det skriver norske Dagbladet.

Hyldet af kongehus og minister: Nu skal Eirik 21 år i spjældet

Beviser korruption
Begge parter har i retten forklaret, at Cappelen i 2013 betalte 85 euro (632 danske kroner, red.) for reparationen.

- Beløbet isoleret set er ikke stort, men er taget med blandt andet for at belyse korruptions- og samarbejdsforholdet mellem Cappelen og Jensen. Retten er enig med anklageren i, at Cappelens betaling viser, at der ikke er tale om noget ordinæret kilde-politiforhold, lyder det i dommen.

- Set i lyset af at Jensen er en offentlig ansat tjenestemand og en betroet politileder med ansvar for korrekt kilde- og informantbehandling, er det ikke tvivlsomt, at det må anses som forkert at lade en kilde betale for politimandens private urreparation.

Direktør for verdens største kødproducent er anholdt

Gaver og kontanter
Oplæsningen af dommen gik i gang klokken 9.30 og var først færdig kort efter klokken 13.30. Eirik Jensen, der havde ansvar for en afdeling mod narko- og bandekriminalitet, har ifølge retten i alt modtaget gaver og kontanter for en værdi af 667.800 norske kroner. Han er også dømt for at have overtrådt våbenloven.

Gjermund Cappelen blev af byretten i Oslo idømt 15 års fængsel. Både han og Eirik Jensen vil nu overveje, hvorvidt de anker dommen.

Sagen mod Eirik Jensen har fået stor opmærksomhed i de norske medier. Topbetjenten har gennem karrieren nemlig høster store roser fra både det norske kongehus og den norske justitsminister for sine resultater. Sagen kaldes nu den mest alvorlige mod en politimand i Norge nogensinde.