Reporter anholdt på direkte tv

Den amerikanske CNN-journalist Omar Jimenez blev anholdt af politiet i Minneapolis, mens han var i gang med en direkte tv-transmission

Reporter anholdt på direkte tv

Se hændelsen her. Video: CNN via Reuters

Opdateret 13.47: Politiet har løsladt tv-holdet fra CNN, mens guvernøren undskylder episoden.

Midt i et tv-indslag på direkte tv på den verdenskendte tv-kanal CNN blev journalisten Omar Jimenez anholdt og ført væk.

Det viser tv-billeder fra CNN.

Her ses det, hvordan Omar Rodriguez står foran en stor gruppe betjente. Pludselig sker der noget, der får kameraet til at flakke.

Kort efter bliver der igen filmet på Omar Jimenez, der har en dialog med betjentene

- Når i siger til, så flytter vi det sted hen, hvor I ønsker os, siger Omar Jimenez, mens han forsøger at fortælle seerne om demonstrationerne i Minneapolis' gader.

Men det er ikke godt nok for politiet, der til sidst anholder CNN-journalisten.

- Hvorfor bliver jeg anholdt?, spørger han.

Foruden journalisten skulle hele tv-holdet også være anholdt, og på Twitter skriver CNN, at det er en klart brud på de såkaldte First Amendment-rettighederne, der beskytter retten til fredelig forsamnling samt ytringsfriheden.

De sidste tre dage har der været voldsomme protestaktioner i Minneapolis og flere andre amerikanske storbyer, efter at den 46-årige afroamerikaner George Floyd døde i forbindelse med en anholdelse.

Desperat bøn
Det hele startede mandag aften i byen Minneapolis, hvor politiet angiveligt blev kaldt ud til en forfalskningssag. Det udviklede sig til en dramatisk anholdelse, hvor en hvid betjent sender George Floyd i asfalten i bar overkrop.

Her bliver han holdt fast på jorden ved at få trykket sin hals og nakke ned i asfalten af betjenten, der bruger sit knæ som 'våben'.

Imens lød den desperate bøn fra George Floyd:

- Please, jeg kan ikke få vejret. Lad være med at slå mig ihjel.

Hele optrinnet er fanget på en flere minutter lang video, hvor den afroamerikanske mand desperat beder betjenten om at stoppe. George Floyd kan ikke få vejret.

Senere mister han bevidstheden og afgår ved døden på hospitalet. Et dødsfald på åben gade.

Reporter anholdt på direkte tv

Ganske enkelt skrækkeligt: - Jeg kan ikke få vejret

Sagen om Floyd og hans sidste ord er blevet til hashtagget #ICantBreathe, som bruges sammen med det kendte slogan 'black lives matter'.

Rystet borgmester
Også borgmesteren i byen har reageret på George Floyds død, som han kalder for 'ganske enkelt skrækkeligt' og 'forkert på alle måder'.

- Størstedelen af natten har jeg forsøgt at finde ord til at beskrive, hvad der skete, og alt, hvad jeg stadig vender tilbage til, er, at han ikke skulle være død, siger borgmester Jacob Frey på en pressemeddelelse tirsdag.

Omstændighederne ved Floyds død trækker spor tilbage til Eric Garner, der i 2014 blev brutalt anholdt i New York.

Garner, der var en afroamerikansk mand, sagde også, 'jeg kan ikke trække vejret' flere gange, mens han blev holdt ned mod et fortov og senere døde.

Garners sidste ord blev en national opfordring til en større reform af strafferetspleje og politiets ansvar.

Alle fire betjente, der var involveret i hændelsen, er blevet fyret.