Retsformand i terrorsag får lov at blive

Forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen krævede, at retsformand i terrorsagen mod Omar El-Husseins formodede hjælpere skulle trække sig på grund af inhabilitet

Den terrortiltalte Mahmoud Rabea er sigtet for at have fremsagt trusler mod retsformand Marianne Madsen. Det har fået hans forsvarsadvokat til at erklære refsformanden inhabil i terrorsagen. Foto: Bitsh.
Den terrortiltalte Mahmoud Rabea er sigtet for at have fremsagt trusler mod retsformand Marianne Madsen. Det har fået hans forsvarsadvokat til at erklære refsformanden inhabil i terrorsagen. Foto: Bitsh.

Københavns Byret (Ekstra Bladet): Det niende retsmøde mod Omar El-Husseins formodede hjælpere kom i dag til at handle om alt andet end terror.

Retten skulle nemlig tage stilling til om retsformand Marianne Madsen er inhabil som dommer i sagen mod de fire terrortiltalte kammerater fra Mjølnerparken.

Det mente forsvarsadvokaten til tiltalte Mahmoud Rabea, som i dag krævede, at retsformanden trak sig.

- Retsformanden er både anmelder, forurettede og vidne i en anden sag, som nu er rejst mod min klient, sagde forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen med henvisning til en sigtelse efter straffelovens §121, som er rejst mod Mahmoud Rabea, efter at han 15. april i år blandt andet kaldte retsformanden for 'so' og 'naziluder'.

31-årige Mahmoud Rabea. (Retstegning Jørgen Bitsch) Krimi Terror-tiltalt smidt ud igen-igen: 'Anklagerne er bøssekarle'

Smidt ud af salen
Ifølge forsvarsadvokaten gjorde det retsformand Marianne Madsen til part i terrorsagen mod de fire kammerater og dermed inhabil som dommer i sagen.

Men efter en kortere votering vente to juridiske dommere tilbage til retssalen og fastslog, at retsformanden fortsat kan deltage.

- Vi finder ikke retsformanden inhabil, da den nye sigtelse ikke kommer til at køre i denne sag, lød begrundelsen.

De fornærmende ord fra Rabea til retsformanden faldt under terrorsagens sjette retsmøde og kan koste en 31-årige en bøde eller op til seks måneders fængsel, hvis han kendes skyldig.

Retsformand Marianne Madsen har flere gange ladt stå til, mens Mahmoud Rabea har forstyrret retsmøderne med dybe suk og hviskende kommentarer og skældsord. Få gange er det blevet for meget for retsformanden, som ved sagens seneste retsmøde 27. april, hvor Rabea for tredje gang måtte smides ud af salen.

23-årige Ibrahim Abbas afgiver i dag forklaring til Københavns Byret. (Retstegning: Jørgen Bitsch) Krimi Terror-tiltalt barndomsven: Omar var en stille dreng

Udsat på grund af sygdom
Sagen mod de fire tiltalte blev efterfølgende udsat til 13. juni, fordi en af de syv nævninger er blevet syg. Reglerne kræver, at sagen skal bedømmes af seks nævninger, og derfor ville en eventuel sygemelding på et senere tidspunkt betyde, at sagen ville skulle gå helt om.

Terrorsagen mod de fire venner begyndte tilbage i marts med otte nævninger - to af dem suppleanter. Men allerede inden anklageskriftet mod de tiltalte var blevet læst op, var en af nævningene sat fra bestillingen på grund af mulig inhabilitet.

31-årige Mahmoud Rabea afgiver i dag forklaring ved Københavns Byret. Krimi Terror-tiltalt: Jeg købte ikke taske til Omar

Firkløveren er tiltalt for at have bistået og tilskyndet Omar El-Hussein i forbindelse med hans angreb på synagogen i Krystalgade i København. Ved angrebet i februar sidste år blev 37-årige Dan Uzan dræbt.

Sagen skal efter planen køre frem til slutningen af september, og der resterer i omegnen af 20 retsmøder.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

1 af 2 
2 af 2 Den terrortiltalte Mahmoud Rabea er sigtet for at have fremsagt trusler mod retsformand Marianne Madsen. Det har fået hans forsvarsadvokat til at erklære refsformanden inhabil i terrorsagen. Foto: Bitsh.