Retsmediciner: Else blev voldtaget inden hun døde

PENSIONISTDRAB: 16-årigs beskrivelse af, hvad der skete forud for drab af 77-årig kvinde i strid med ekspertvurdering

Her blev 77-årige Else Johannesen dræbt. (Foto: mementofoto.dk)
Her blev 77-årige Else Johannesen dræbt. (Foto: mementofoto.dk)

RETTEN I HOLSTEBRO (Ekstra Bladet): Else Johannesens sidste minutter, inden hun blev kvalt i sin lejlighed en lun augustnat i fjor, var efter alt at dømme et rædselsfuldt sexmareridt for den forsvarsløse, ældre kvinde.

Retsmediciner Ole Hansens udsagn i Retten i Holstebro giver i hvert fald en kraftig indikation på, at den 77-årige pensionist blev udsat for en brutal voldtægt, inden hun blev kvalt.

- Er det din opfattelse, at skaderne på Else Johannesen skete, mens hun var i live? spurgte anklager Claus Benner.

- Ja, det er det, svarede retsmedicineren med henvisning til den ældre kvindes skader på især halsen og flere steder i ansigtet.

Kunne ikke sove
16-årige KR er tiltalt for drab, voldtægt og subsidiært forsøg på voldtægt, andet seksuelt forhold end samleje og usømmelig omgang med lig. Den tiltalte dreng, hvis forældre følger retsmødet fra tilhørerpladserne, nægter sig skyldig i drab, men erkender vold med døden til følge og tyveri.

Den 16-årige har tidligere i dag forklaret, at han ikke kunne sove og derfor cyklede en tur til havnen i Lemvig forud for det uhyggelige sexdrab.

På vej hjem fra havnen så den dengang 15-årige dreng, at altandøren til Else Johannesens lejlighed i Frederiksgade stod åben.

- Jeg blev nysgerrig, forklarede han om årsagen til, at han parkerede sin cykel og kravlede op på et rækværk for at komme ind i den ældre og sovende kvindes lejlighed. Else Johannesen sov i en lænestol i sin dagligstue, fordi hun ofte havde svært ved at ligge ned og sove i sin seng.

Temperamentsfuld kvinde
Den 16-årige dreng, der ikke virker synderligt trykket af situationen i retten, har forklaret, at han stod i den ældre kvindes køkken, da han pludselig hørte lyde fra Else Johannesen inde i stuen.

- Jeg fik et chok og ville ud af lejligheden, men kom til at ramme rollatoren foran hende, og hun begyndte at råbe op, forklarede drengen og fortsatte:

- Jeg gik i panik og sagde hun skulle slappe af, men hun fortsatte med at råbe op. Da hun ville rejse sig fra lænestolen, ville jeg holde hende tilbage og holdt hende på skulderen.

Drengen nægter at have voldtaget Else Johannesen eller på anden måde at have krænket hende seksuelt, inden hun livløs faldt forover og ned på gulvet.

Et kvindeligt vidne, som opfattede Else Johannesen som sin 'reserve-bedstemor', fortalte i retten, at den ældre kvinde kunne have et heftigt temperament.

- Hun kunne godt hæve stemmen, hvis noget gik hende imod, forklarede vidnet, der senest havde set Else Johannesen et par uger inden drabet.

Den tiltalte dreng kan maksimalt idømmes op til otte års fængsel, fordi han var under 18 år på gerningstidspunktet. Anklager Claus Benner vil dog ikke argumentere for fængselsstraf, men for at drengen i stedet anbringes på en psykiatrisk afdeling i mindst fem år.

Der afsiges dom i sagen på torsdag.