Retsmediciner om bestialsk hjemmerøveri: Offeret var i livsfare

69-årige cykelhandler var i livsfare og måtte gennemgå flere akutte operationer efter et voldsomt røveri i sit eget hjem

Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto
Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Den 69-årige cykelhandler, der 27. februar sidste år blev overfaldet under et brutalt hjemmerøveri i sin lejlighed på Østerbro, var meget slemt tilredt efter overfaldet.

Det forklarer Jytte Banner, der er statsobducent på Retsmedicinsk Institut, i Københavns Byret.

Her sidder en 18-årig albaner tiltalt for drabsforsøg på den 69-årige mand. Den 18-årige mand nægter sig skyldig i drabsforsøg, men erkender at han var til stede under røveriet 27. februar.

Ifølge anklagemyndigheden fik cykelhandleren under røveriet flere slag mod kroppen med et koben, to knivstik i venstre skulderblad og venstre lår. Han fik også flere spark mod halsen, så cykelhandleren knuste strubehovedet. Han brækkede også næsen.

Efter overfaldet var den 69-årige ifølge Jytte Banner i livsfare og blev derfor hasteopereret.

- Det må skønnes, at personen har været i livsfare. Han er bevidstløs, og han har også haft respirationsstop. Han har akutte brud på skjoldbruskkirtlen, som kan forklare, hvorfor han har fået respirationsstop. Hvis ikke det var blevet opereret, havde det medført blødning og hævelse og tillukning af halsrøret, siger statsobducenten i retten og fortsætter.

- Hvis ikke det var blevet opereret, så var offeret ikke overlevet. Der var behov for flere akutte operationer.

Tvunget til det
Udover den tiltalte albaner deltog en makedonsk mand og en endnu uidentificeret mand ifølge anklagemyndigheden også i hjemmerøveriet. Det har ikke været muligt at få den makedonske mand udleveret til Danmark og retsforfølge ham. Derfor er det kun den 18-årige albanske mand, der fremstilles i Københavns Byret.

Han har tidligere forklaret, at han blev tvunget til at deltage i røveriet og kun var ude på at få fat i cykelhandlerens penge. Han erkender, at han har slået den 69-årige mand en enkelt gang, men nægter derudover at have udøvet vold med kniv eller koben.

- Jeg blev presset til det. Jeg var bange for, at de (medgerningsmændene, red.) ville slå mig ihjel eller banke mig, hvis jeg ikke gjorde det. De sagde, at hvis jeg ikke gjorde det, ville de finde mig, forklarede den tiltalte og fortsatte.

- Jeg havde aldrig prøvet at lave sådan noget kriminalitet før. Men jeg fik at vide, at jeg ikke skulle være nervøs, og at jeg bare skulle gøre som han (den makedonske mand, red.) sagde. Jeg fik at vide, at vi bare skulle hente pengene, som han vidste, der var i lejligheden, forklarede den tiltalte.

Anklagemyndigheden kræver den unge albaner udvist af Danmark for bestandigt.

Københavns Byret forventer at afsige dom i sagen fredag i denne uge.