Retten har talt: Fik fri fra skole og dræbte sin farmor

Et næsten enigt nævningeting fandt i dag 20-årigt barnebarn skyldig i manddrab

Det polske barnebarn er i dag dømt skyldig i drabet på sin farmor.
Det polske barnebarn er i dag dømt skyldig i drabet på sin farmor.

Retten på Frederiksberg (Ekstra Bladet): Det var ikke selvforsvar, da en 20-årig mand med polsk baggrund knivstak sin farmor så mange gange, at den 73-årige kvinde døde.

Det besluttede et nævningeting i dag i retten på Frederiksberg, hvor sagen imod det 20-årige barnebarn, Tomasz Rachwal, har kørt over tre dage.

Den unge mand, der har boet i Danmark siden 2011, blev derfor kendt skyldig i drabet på sin egen farmor.

Forsvaret har ellers sagen igennem fastholdt, at den over to meter høje mand handlede i selvforsvar, da hans næsten en halv meter lavere farmor, Barbara Rasmussen, truede ham med en brødkniv i deres fælles hjem i Københavns Nordvestkvarter.

Tomasz Rachwal er tiltalt for drabet på sin egen farmor. Men den 20-årige mand mener, at han handlede i selvforsvar, fordi farmoren truede ham med en brødkniv. Krimi Anklager: Dræbt farmor var forsvarsløs

Retten fastslog, at det ikke kunne afvises, at farmoren hentede kniven fra køkkenet, som Tomasz Rachwal har fortalt.

- Men det er ikke rimeligt begrundet, at der var tale om nødværge blandt andet fordi barnebarnet er fysisk mere overlegent end sin farmor, lød begrundelsen fra dommeren.

Retten lagde i sin kendelse desuden til grund, at det 20-årige barnebarn med overvejende sandsynlighed vidste, at farmoren ville dø af de 15 knivstik, som var placeret rundt omkring på kvindens bryst, hals og ansigt.

Et næsten enigt nævningeting dømte barnebarnet skyldigt i manddrab. Kun en enkelt ud af de seks ville have Tomasz Rachwal dømt skyldig i vold med døden til følge.

Blev dræbt efter skole
Den 73-årige farmor blev fundet død 5. marts i sin seng i lejligheden. Her havde hun ligget død i et ukendt antal dage indtil politiet på opfordring af et polsk familiemedlem skaffede sig adgang til lejligheden via en låsesmed.

Under sagen er det kommet frem, at den ældre kvinde formentlig allerede blev dræbt 23. februar, da det 20-årige barnebarn kom hjem efter skole, og de to kom op og skændes. Den oplysning valgte nævningetinget også at lægge til grund for skyldskendelsen.

- Tiltalte kom formentlig hjem fra skole og lavede mad. Her opstod et skænderi i lejligheden i mellem de to. Tiltalte har forklaret, at han blev så ophidset, at han mistede fatningen og senere hentede kokke-kniven, lød det fra dommeren.

Begrundelsen læner sig derfor op ad anklager Jesper Holms teori om, at Tomasz Rachwel udførte drabet mandag 23. februar, hvor han også for sidste gang mødte op på sin ungdomsskole i København.

Efterfølgende boede det unge barnebarn med liget af sin farmor, der ifølge en retsmediciner lå i så lang tid at en forrådnelse og mumificering af liget var indtruffet ved fundet.

Sagen igennem er det betændte og hadefulde forhold mellem barnebarn og farmor blevet gennemgået. Et forhold, der startede ud kærligt og respektfuldt, men som udviklede sig dybt dysfunktionelt og til sidst eskalerede i drab.

Strafudmålingen i sagen forventes senere i dag.

Ekstra Bladet følger sagen..

1 af 2 
2 af 2 Det polske barnebarn er i dag dømt skyldig i drabet på sin farmor.