Retten tillader nye beviser i Kundbysagen

Sedler fundet i Kundbypigens sko og celle bliver en del af ekstraordinær bevisførelse i terrorsag

Retten i Holbæk tillader nye beviser i Kundbysagen. Anklagemyndigheden havde bedt retten om ekstraordinært at genoptage bevisførelsen og får altså lov.

Retten vurderer, at de nye beviser i sagen kan have betydning for dommere og nævningers afgørelse af skyldsspørgsmålet, fremgår det af kendelsen.

Der er tale om sedler, der er fundet i den tiltalte piges sko og i hendes celle i Vestre Fængsel.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage havde protesteret mod anklagemyndighedens ønske om at få sagen genoptaget.

Ifølge hende kan sedler, som var skrevet efter fængslingen af pigen, ikke sige noget om, hvorvidt pigen har haft til hensigt at begå terror. Forsvareren vil undersøge, om kendelsen kan kæres til Østre Landsret.

- Som udgangspunkt kan den ikke kæres, men jeg vil undersøge, om der kan være en kattelem, siger Mette Grith Stage.

Der er blandt andet fundet to breve, som ifølge anklager Kristian Kirk er skrevet til den terrordømte Hamza Cakan - der tidligere hed Enes Cifti.

Manden, der er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, har tidligere skrevet et brev til den nu 17-årige pige. Det er kommet frem i retten.

Derudover er der også fundet en seddel, hvorpå der står en række navne.

- Det er alle sammen folk, der er dømt i danske terrorsager, fortalte Kristian Kirk fredag formiddag ved Retten i Holbæk.

En anden seddel, der er blevet fundet, er dateret 30. april 2017. På baggrund af datoen er der ifølge anklageren tale om "helt friske refleksioner" fra den 17-årige pige om hendes situation.

Anklageren fortalte, at pigen beskriver indholdet på sedlen som "sandheden".

- Det synes jeg er ekstremt relevant, sagde Kristian Kirk fredag formiddag.

Sedlerne blev fundet tidligere på ugen ved en visitation af pigen og hendes celle.

Dokumenterne er efter anklagemyndighedens opfattelse så vigtige for sagen, at anklager Kristian Kirk bad om lov til at føre dem som beviser i sagen - selv om bevisførelsen egentlig var afsluttet.

- Vi kan ikke afgøre på et 95-procents grundlag, når vi ved, at der ligger en flig mere derude, der kan have betydning, sagde Kristian Kirk fredag formiddag ved Retten i Holbæk.

Efter planen skulle der fredag have været afsagt kendelse om, hvorvidt den 17-årige pige var skyldig i forsøg på terror eller ej. Men det er blevet udskudt på grund af anklagerens usædvanlige anmodning.

Retssagen mod pigen fortsætter 10. maj. Skyldsspørgsmålet ventes afgjort 16. maj.

Forsvarer om nye beviser mod Kundby-pigen: Hun er ked af det

Kundby-sagen: Det ved vi om anklagerens nye beviser mod 17-årig pige

Forsvarer: Mobning fik Kundby-pige til at vælge facade som jihadist