Revisorer idømt fængsel og millionbøde

To revisorer valgte at lægge kortene på bordet og tilstå svindel, da Skattestyrelsen indkaldte dem til kontrol

To revisorer er ved Retten i Helsingør blevet idømt tre års fængsel samt bøder og erstatning på i alt 54,7 millioner kroner. Ved at sende falske fakturaer til tre kunder hjalp de kunderne med at unddrage Skat omkring 22 millioner kroner. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
To revisorer er ved Retten i Helsingør blevet idømt tre års fængsel samt bøder og erstatning på i alt 54,7 millioner kroner. Ved at sende falske fakturaer til tre kunder hjalp de kunderne med at unddrage Skat omkring 22 millioner kroner. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Gennem deres selskab Revi-huset hjalp to revisorer gennem flere år i alt tre kunder med skatte- og momssvindel for omkring 22 millioner kroner.

Desuden snød de med deres eget firma for syv-otte millioner kroner.

Svindlen har nu ved Retten i Helsingør kostet den 66-årige Bjarne Østergaard og den 46-årige Jesper Gray hver tre års fængsel samt bøder og erstatning på sammenlagt 54,7 millioner kroner.

I 2009 hjalp de første gang en virksomhed med at slippe for at betale til statskassen ved at sende falske fakturaer til den.

Revisorerne beholdt momsen samt 10 procent af resten af beløbet, som Skat skulle have haft, mens de sidste 90 procent gik tilbage til kunden.

Men i maj 2018 bristede boblen, da de fik et brev fra Skattestyrelsen om, at de var udtaget til stikprøvekontrol. Brevet fik dem til sammen med deres advokater at kontakte Skat. De lagde kortene på bordet og tilstod alt.

I retten forklarede Jesper Gray, at de på et tidspunkt i 2017 var begyndt 'at rydde op', efter at de var kommet ud på 'et alvorligt skråplan'. Da brevet fra Skat kom, valgte de at gå til bekendelse.

Retten lægger i sin begrundelse vægt på svindlens grovhed, beløbets størrelse samt dens systematiske og professionelle karakter. Desuden er det en skærpende omstændighed, at den er begået af flere i forening i en lang årrække.

Til gengæld finder retten det formildende, at de selv henvendte sig til Skat og tilstod svindlen.

Foruden fængselsstraffen blev de begge frakendt retten til at virke som revisorer i fem år.

Desuden skal de 'in solidum' betale godt 30,2 millioner kroner i erstatning til Skat. Det betyder, at de sammen skal betale beløbet, og at det kan inddrives hos den af dem, som har pengene.

Sagerne mod kunderne bliver afgjort senere. De kan, hvis de kendes skyldige, også blive dømt til at betale en del af erstatningen.

Endelig skal Bjarne Østergaard betale en bøde på 12,9 millioner kroner, mens Jesper Gray fik en bøde på 11,6 millioner kroner.

Specialanklager Robert A. Hansen fra Nordsjællands Politi er godt tilfreds med dommen.

- Retten er enig med Nordsjællands Politi i, at medvirken til andres svindel ved at sende falske fakturaer skal straffes hårdt, siger han.

- Men den viser også, at når man har gjort noget galt og så lægger kortene på bordet, skal det have en virkning på straffen i formildende retning.

De to revisorer har nu 14 dage til at afgøre, om de vil anke straffen til Østre Landsret.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?