Annonce:
Annonce:

Rigmand og lykkeridder: I vild kamp om kæmpedusør

Dusørjæger skaffede sølvskat til en værdi af knap 11 millioner kroner tilbage til rig samler. Han har nu byrettens ord for, at han ikke er skyldig i indbrud eller hæleri. Men samleren kæmper for ikke at udbetale belønningen

Annonce:
Følg Krimi

En rig samler fra Gentofte har ikke tænkt sig at hoste frivilligt op med en kæmpedusør på 3,6 millioner kroner til den lykkeridder, der skaffede hans uvurderlige sølvskat tilbage, efter den var blevet stjålet ved et frækt indbrud i samlerens hjem natten mellem 7. og 8. september 2018.

Det står klart, selvom den 43-årige dusørjæger er blevet frifundet for anklager om tyveri eller hæleri i forbindelse med indbruddet, og anklagemyndigheden nu har besluttet ikke at anke dommen.

I dombogen fremgår det ellers, at samleren har forklaret, at der ikke var 'knyttet nogen vilkår til dusøren ud over, at sølvet skulle leveres tilbage'.

Den tidligere ustraffede dusørjæger har forklaret, at han kom i kontakt med gerningsmændene via mellemmænd fra det spillemiljø, som han kommer i.

Dusørjægeren har haft støtte af sin kæreste gennem hele forløbet. Foto: Jonathan Damslund
Dusørjægeren har haft støtte af sin kæreste gennem hele forløbet. Foto: Jonathan Damslund

Annonce:

Den 43-årige mand har nu via sin advokat stillet krav om at få sin belønning. Men rigmanden afviser kravet via sin advokat.

Han mener, at hans aftale med dusørjægeren er indgået under falske forudsætninger og derfor ikke er bindende.

- Havde det været en 'hæderlig' person, der var kommet med oplysninger, der førte frem til, at sølvet var blevet fundet, havde vedkommende selvfølgelig fået dusøren. Ingen tvivl om det. Jeg indgår ikke aftaler for at løbe fra dem, siger samleren, der mener, at spørgsmålet om udbetaling af dusøren må afgøres i civilretten.

Skaffede skat - og blev anholdt

Sagen er speciel, for dusørjægeren var i tæt kontakt med sølvskattens ejer og dennes sikkerhedsrådgiver, imens han forsøgte at lokalisere de stjålne genstande.

Der blev også indgået en kontrakt.

Men da han efter aftale med ejeren troppede op for at aflevere de genfundne genstande, blev han lagt i håndjern, anholdt og sidenhen varetægtsfængslet.

Den rige samler har selv forklaret, at han var meget forhippet på ikke at få udbetalt forsikringssummen, fordi de uvurderlige kulturhistoriske genstande så ville tilhøre forsikringsselskabet, hvis de dukkede op.

- Retten har jo vurderet, at han er hæderlig i forholdet omkring indbrud hos dig?

- Nej. Retten har konstateret, at han ikke har begået noget kriminelt i forhold til mig, siger samleren og skelner mellem strafferetten og aftaleretten.

- Han skaffede jo din sølvskat tilbage. Burde du ikke bare være glad og betale?

Annonce:

- Det er jeg sandelig også glad for. Men spørgsmålet er, om man skal kunne tjene penge på løgn og latin.

Tror ikke på forklaring

Selvom den 43-årige dusør er frifundet for både indbrud og groft hæleri, så fremgår det også af dommen, at retten ikke finder det ’godtgjort’, at hændelsesforløbet har været, som dusørjægeren har forklaret.

Herunder at han har afgivet modstridende forklaringer om forløbet, som er i strid med det, der fremgår af aflytninger og sporinger. Retten bemærker også, at der ikke er ført bevis for, at de personer, han skulle købe sølvet af, eksisterer, eller at han er kommet i besiddelse af 2,5 millioner kroner i kontanter til at frikøbe sølvet.

Men retten finder det omvendt heller ikke godtgjort, at han ’stod i ledtog med gerningsmændene til indbruddet eller de, der havde aftaget kosterne’.

En enkelt ud af tre dommere mener, at hans medvirken kun er berettiget’, hvis ’den aftale, han indgik med forurettede, ikke er indgået under forkerte forudsætninger’. Denne dommer hæfter sig ved, at dusørjægeren fik presset den oprindelige dusør på tre millioner kroner op på 3,6 millioner med en historie om, at han skulle give tre millioner kroner for at få sølvtøjet, 300.000 kroner for at veksle købesummen til euro på det sorte marked og også skulle betale sine hjælpere.

Denne dommer lægger til grund, at han højst betalte 2,5 millioner kroner for sølvtøjet og ikke havde udgifter til omveksling eller hjælpere.

’Denne dommer finder derfor, at tiltalte forsøgte at skaffe sig uberettiget del i udbyttet i hvert fald for så vidt angår de 600.000 kroner, udover den udlovede dusør, han under urigtige forudsætninger formåede at få forurettede til at love at betale for sølvtøjet’, fremgår det af dombogen.

Dusørjægeren blev dog alligevel frikendt efter stemmeflertallet.

- Havde du regnet med, at de, der havde din sølvskat, var lovlydige mennesker?

- Nej. Men når man udsætter en dusør, så gør man det jo for at få kontakt til nogen, der har hørt noget. Ikke fordi du nødvendigvis forventer, at du kommer i direkte kontakt med de kriminelle. Der er nogle, der har hørt noget, og det er deres oplysninger, man betaler for, som viser sig at føre frem til det stjålne, siger samleren.

- Jeg kan godt høre, at det bliver ikke nemt at få dig til at ryste op med nogen penge?

- Nej, det, tror jeg sådan set er en ret korrekt konklusion, konstaterer han.

Her er en af de genstande, som politiet efterlyste efter indbruddet. Genstandene er prissat til samlet knap 11 millioner kroner, men ifølge samleren er det uvurderlige unika, som ikke ville kunne genanskaffes. Politifoto
Her er en af de genstande, som politiet efterlyste efter indbruddet. Genstandene er prissat til samlet knap 11 millioner kroner, men ifølge samleren er det uvurderlige unika, som ikke ville kunne genanskaffes. Politifoto

Dusørjægeren er nærmest harmdirrende, da han får præsenteret samlerens melding om, at han med glæde havde betalt den fulde dusør til 'en virkelig hæderlig og ordentlig person'.

Annonce:

'Kan ikke løbe fra det'
- Man kan jo ikke blive frikendt, og så skal han bedømme, om jeg er hæderlig. Jeg synes selv, at jeg er rimelig hæderlig, det må jeg indrømme, siger dusørjægeren og understreger, at han var ustraffet før denne sag.

Her er han blevet idømt 80 dages betinget fængsel for andre forhold om hæleri af sølvgenstande, som politiet fandt under en ransagning.

Han siger, at han købte de ting for at vise dem, der kunne hjælpe ham med at lokalisere sølvskatten, at han var seriøs.

- Han kan ikke løbe fra det her. Du kan ikke gå ud og udlove en dusør, og en mand går ud og låner en masse penge for at købe hans lort tilbage for så at lade være med at betale. Det viser et eller andet sted, hvor beskidt han er.

- Det viser jo bare, at nogle af de rige mennesker er banditter i habitter, siger dusørjægeren.

 

Han hæfter sig ved, som det også fremgår af dombogen, at 'der var ikke knyttet nogen vilkår til dusøren ud over, at sølvet skulle leveres tilbage'.

Annonce:

-  Pludselig vil han kun udbetale til en hæderlig mand. Kunne en bibliotekar gå ud og finde det her sølv? Nej. Det skulle nok være en, som kender nogen, der kender nogen. Ellers ville han aldrig have fået det. Et eller andet sted så ville jeg ønske, at de havde smeltet hele lortet Jeg kan mærke, at jeg bliver irriteret over, at jeg var så dum.

- Føler du, at det er den kloge, der narrer den mindre kloge?

- Ja, han har kørt mig rundt. Jeg er blevet kørt rundt i manegen. Jeg har været for godtroende i det her. Jeg har været statist. Han har styret mig fra dag et.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Dusørjæger: Den bliver kørt hele vejen

- Der kan jo meget nemt gå to-tre år, før der kommer en afgørelse, konstaterer samleren om udsigten til, at sagen om dusøren ender i civilretten.

Han har selv et langt liv som advokat bag sig.

- Og det vil sige også, før (dusørjægeren, red.) i givet fald ser så meget som en rød reje. Så det kunne da også være, at han skulle tænke på sin egen strategi frem for at buse frem på den måde, som han gør.

- Er det en strategi at køre ham træt eller hans pengepung tør?

Annonce:

- Nej, det er ikke nogen strategi. Jeg siger bare, at som advokat kender jeg jo retssystemet behandlingstider og ved, at sådan nogle sager dels er langstrakte, og de er bekostelige.

Den udsigt slår dog ikke dusørjægeren af banen.

- Den bliver kørt hele vejen, slår han fast.

Ifølge ham har han to en halv millioner kroner ude at svømme, som han har lånt af venner til at købe sølvskatten tilbage.

Og han fortæller, at det er de samme rige venner, der hjælper med at betale advokatregningen, fordi de skal have deres penge igen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: