Rigsadvokaten: Fængslet mor skal hjem

Kvinde reddet fra sydafrikansk fængselscelle i sidste øjeblik: Kristine Misane skal hjem til Letland efter 14 måneder i Vestre Fængsel

Demonstration for Kristine Misane forleden i nærheden af frihedsmonumentet i Riga i Letland. Privatoptagelse.

KØBENHAVNS DOMMERVAGT (Ekstra Bladet): – Jeg er meget glad og lettet.

Kristine Misane var bevæget, da hun i Københavns Byrets anneks i Slutterigade vendte sig mod Ekstra Bladet efter at have modtaget dommerens ord for, at hun hurtigst muligt skal hjem til Letland og sine to børn.

Den 46-årige kvinde har i 14 måneder siddet i en celle i Vestre Fængsel, mens hendes hjemland og Sydafrika begge har presset på for at få hende udleveret.

I Sydafrika er hun blandt andet sigtet for børnebortførelse og at have udvist foragt for retten, efter at hun i maj 2018 forlod landet med sin dengang treårige datter og trodsede en domstols forbud.

Kristine Misane rejser snart hjem til sine børn, som i øjeblikket bor hos deres moster i Riga. Foto: Privat
Kristine Misane rejser snart hjem til sine børn, som i øjeblikket bor hos deres moster i Riga. Foto: Privat
 

Truer dansk minister: Udlevér Kristine

Halvandet års kamp
Hun rejste med den lille pige og hendes storebror til Letland - efter kvindens udsagn af frygt for den yngstes sydafrikanske far, som siden har kæmpet for at få datteren hjem og hendes mor stillet til ansvar.

En Interpol-efterlysning resulterede 9 december 2018 i, at Misane under en mellemlanding i Københavns Lufthavn blev pågrebet og varetægtsfængslet, mens udleveringsprocessen gik i gang.

– Det er afslutningen på halvandet års kamp, sagde hun torsdag til Ekstra Bladets udsendte, før hun sendte en tak til sine støtter, der de seneste uger har arrangeret flere demonstrationer for hende.

En af dem foregik i forrige uge foran Rigsadvokaten på Frederiksholms Kanal, hvor en gruppe på cirka 30 beskyldte myndigheden for justitsmord.

Ingen af dem havde formentlig forestillet sig at selvsamme instans i allersidste øjeblik skulle blive kvindens redning, og forbløffelsen over begivenhederne i retslokalet, hvor der torsdag formiddag var berammet møde om fortsat fængsling af Misane, var til at tage og føle på.

Op mod 30 mennesker demonstrerede tirsdag for Kristine Misane bagved Christiansborg og foran Rigsadvokaten. Foto: Aleksander Klug
Op mod 30 mennesker demonstrerede tirsdag for Kristine Misane bagved Christiansborg og foran Rigsadvokaten. Foto: Aleksander Klug
 

Søgte asyl
Her meddelte anklager Jack Hurup, at Rigsadvokaten kort forinden havde indstillet til, at Misane blev udleveret til Letland. Rigsadvokaten har ellers gennem det spegede forløb tilsluttet sig udlevering til Sydafrika, som bl.a. havde garanteret, at kvinden ikke ville blive udsat for nedværdigende behandling eller tortur.

Det har Misane aldrig selv troet på, og hun på alle tænkelige måder forsøgt at slippe for udleveringen - bl.a. ved at søge asyl i Danmark. 

To gange har byretten løsladt hende, hvorpå landsretten har sendt hende tilbage i cellen. Senest fredag i sidste uge, hvor alle muligheder for at undgå sydafrikansk rettergang syntes udtømte.

Men herfra spidsede sagen, som nærmest har udviklet sig time for time, til, så det var vanskeligt for selv de implicerede at følge med.

Ny udvikling i udlevering af børnebortfører

Kristine Misane og hendes lille pige har ikke set hinanden i mere end et år. Privatfoto
Kristine Misane og hendes lille pige har ikke set hinanden i mere end et år. Privatfoto
 

Jeg savner mine børn
Misanes forsvarsadvokat Henrik Stagetorn fik onsdag formiddag besked om, at en delegation af sydafrikansk politi fredag ville afhente hans klient. Få timer efter udstedte Letlands rigsadvokat en europæisk arrestordre, og Danmarks ditto måtte bremse udleveringen, mens man tog en tænkepause.

Resultatet af den landede efter Stagetorns udsagn hos ham 20 minutter før gårsdagens retsmøde.

– Jeg anmoder om en kortere frist. Min klient vil rigtig gerne tilbage til sin familie så hurtigt som muligt, sagde Stagetorn, da dommer Lone Bach Nielsen havde fastsat fristen for udlevering til 20 dage.

– Jeg er enig med min advokat. Jeg beder bare om en hurtig afgørelse. Jeg savner kontakt med mine mindreårige børn, istemte Misane på engelsk.

Angelina Mathiesen (tv.), som har demonstreret for Kristine Misane, blev i december 2017 idømt halvandet års fængsel for at have bortført sine to børn til Brasilien. Foto: Aleksander Klug Foto: Aleksander Klug
Angelina Mathiesen (tv.), som har demonstreret for Kristine Misane, blev i december 2017 idømt halvandet års fængsel for at have bortført sine to børn til Brasilien. Foto: Aleksander Klug Foto: Aleksander Klug
 

Letland vil redde mor til to i sidste øjeblik

Straffesag venter
Om hun når hjem før sin datters fødselsdag 5. marts er uvist, men kvinden, lagde ikke skjul på, hvor meget hun glæder sig.

Af frygt for Interpol har hun kun skypet med datteren, mens sønnen, som har en anden far, har været på fængselsbesøg flere gange.

Letland agter ifølge arrestordren at føre en straffesag mod Misane for de samme forhold, Sydafrika har krævet hende udleveret for. 

Foreløbig havde kvindens skuldre, som i går var dækket af et sjal i lyserøde nuancer, sænket sig en del, siden hun for en uge siden blev sendt tilbage til sin celle uden vished for fremtiden.

Misanes eksmand har blandt andet i en video tilbagevist kvindens alvorlige beskyldninger, ligesom han via sine voksne børn har rettet en stribe grove beskyldninger mod hende.

Børnebortfører skal blive i fængsel