Rigsadvokaten skærer igennem: Han er gennemkriminel og farlig

Jimmi Levakovic skal udvises og være telefon-far for sine tre mindreårige børn, hvis anklageren i Højesteret får sin vilje

Jimmi Levakovic risikerer nu for første gang at blive udvist af Danmark. Højesteret afgør i næste uge, om det hjemmerøveri, han begik i 2017, tvinger ham til at forlade det land, han er født og opvokset i. Foto: Kristian Linnemann
Jimmi Levakovic risikerer nu for første gang at blive udvist af Danmark. Højesteret afgør i næste uge, om det hjemmerøveri, han begik i 2017, tvinger ham til at forlade det land, han er født og opvokset i. Foto: Kristian Linnemann

- Nej tak!

Det var de eneste to ord, der undslap Jimmi Levakovic, da han mandag i Højesteret fik tilbud om at forklare sig. Hans afslag faldt i en situation, hvor den røveridømte sigøjner bevæger sig på kanten af at blive udvist af Danmark.

I dagens anledning havde den 30-årige vaneforbryder fra Danmarks mest kriminelle sigøjner-klan selskab af sin kone.

Sidste år blev han idømt to års fængsel for røveri mod en 66-årig kvinde i en ankesag i landsretten. Det var den seneste af hans 28 domme i  Danmark. Som bundproppen i et tumultarisk liv må han nu æde den ydmygelse, at han ikke længere har indflydelse på sin egen skæbne.

Trussel mod sikkerheden
I næste uge afgør fem dommere i Højesteret, om han får lov at blive i det velfærdssamfund, han er født og opvokset i.

Står det til rigsadvokaten, skal han udvises til Kroatien, hvor han har statsborgerskab. Han har kun været i landet på en kortvarig ferie. Sproget taler han ikke.

Men i Højesteret gjorde det ikke indtryk på specialanklager Lise Willers. Hun beskrev den tiltalte som 'gennemkriminel' og en trussel mod sikkerheden i samfundet, hvis han bliver i Danmark.

Jimmi Levakovic er kroatisk statsborger, men er født og opvokset i Danmark. Nu risikerer han at blive udvist til et land, hvor han ikke taler sproget, og som han kun kender fra et kortvarigt ferieophold. Foto: Kristian Linnemann
Jimmi Levakovic er kroatisk statsborger, men er født og opvokset i Danmark. Nu risikerer han at blive udvist til et land, hvor han ikke taler sproget, og som han kun kender fra et kortvarigt ferieophold. Foto: Kristian Linnemann
 

Selv om han er far til tre børn på to, syv og 10 år, og lever sammen med børnenes mor i Høje-Taastrup, mente hun, at alle udlændingelovens krav er opfyldt for at udvise Jimmi Levakovic i 12 år eller i yderste konsekvens for bestandig.

Anklager: Stor risiko

- Han vil sandsynligvis forsætte med at begå kriminalitet, hvis han bliver i landet. Det er der stor risiko for. Der er derfor en væsentlig samfundsinteresse i at udvise ham, sagde Lise Willers.

Hun hæfter sig ved, at den tiltaltes seneste offer - en 66-årig kvinde fra Østerbro - efter indbruddet i 2017 'føler sig utryg i sit eget hjem og har svært ved at være alene'.

Nye domme til fire medlemmer af Levakovic-klanen

Har fået 21 domme på 10 år: Her er dommen over ung Levakovic

Helt afgørende for Rigsadvokaten er det dog, at broderen Jura Levakovic og de to farbrødre Django David Levakovic og Stefano Levakovic er udvist til Kroatien, og at han derfor ikke er forudsætningsløs, hvis han ville opbygge et nyt familieliv.

- Kontakten til børnene og hustruen kan jo opretholdes på internettet eller pr. telefon, mener Lise Willers.

Det er sidste udkald
Den tiltaltes forsvarer, Michael Juul Eriksen mener, at der ikke er i nærheden af at være grundlag for at udvise Jimmi Levakovic.

Den kendte advokat hæfter sig ved, at udvisning ikke var inde i billedet i de to første retsinstanser i røverisagen, og at Levakovic ud over hjemmerøveriet forrige år ikke har begået personfarlig kriminalitet, siden han blev dømt i en voldssag som 15-årig.

Han mener, at Jimmi Levakovic bør nyde særlig beskyttelse som borger i EU og har 'en stærk tilknytning' til Danmark.

Skulle Levakovic slippe for at blive udvist, erkender hans forsvarer dog, at det er sidste udkald: - Gør han noget igen, risikerer han i høj grad udvisning.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Røveri-offer kræver 20.000 kroner i erstatning

Den 66-årige kvinde, som var udsat for hjemmerøveri begået af Jimmi Levakovic og flere kumpaner fra en anden roma-klan en eftermiddag i august 2017, led ikke større overlast fysisk.

Men følelsesmæssigt har følgerne af indbruddet i hendes lejlighed på Østerbro været alvorlige. Hun kræver derfor 20.000 kroner i krænkelses-godtgørelse.

Det forklarede kvindens bistandsadvokat, Else Præstegaard mandag, da Højesteret tog stilling til sigøjner-forbryderens udvisningssag. 

Stak af med udbytte
Else Præstegaard betegnede røveriet og tyveriet af 900 kroner i kontanter som et særlig groft angreb, der har ført til 'betydelig utryghed’.

To af forbryderne var kommet ind i lejligheden ved at udgive sig for vvs-folk. En af mændene holdt kvinden i skak på hendes lille badeværelse.

Hun lider af KOL og fik et anfald af åndedrætsbesvær, mens hun blev presset ned på toilettet af røveren.

I forløbet blev kvindens håndtaske vristet fra hende, hvorefter de tre gerningsmænd stak af med deres udbytte. 

Levakovic-klanens nye fidus: Tager navneforandring