Annonce:
Annonce:

Rigspolitichef Thorkild Fogde genindtræder i tjeneste

Thorkild Fogde er fredag genindtrådt i tjenesten som rigspolitichef efter tjenstligt forhør

Thorkild Fogde genindtræder i tjeneste. Arkivfoto: Jonathan Damslund
Thorkild Fogde genindtræder i tjeneste. Arkivfoto: Jonathan Damslund
Annonce:
Følg Krimi

Rigspolitichef Thorkild Fogde genindtræder i tjenesten, oplyser Justitsministeriet. Fogde har været fritaget for tjeneste i forlængelse af Minksagen.

I forlængelse af Minkkommissionens beretning blev Thorkild Fogde genstand for tjenstligt forhør, som skulle klarlægge, hvorvidt han havde begået nogen tjenstlige forseelser i forbindelse med myndighedernes ageren i Mink-sagen.

Konklusionen er, at det har han ikke.

- Forhørsledelsen med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen er nået frem til, at Thorkild Fogde ikke har begået nogen tjenesteforseelse. Jeg har naturligvis lagt forhørsledelsens konklusion til grund. Rigspolitichef Thorkild Fogde vil på den baggrund genindtræde i tjenesten, lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Annonce:

Minkkommissionen konkluderede i sin beretning, som kom i juni sidste år, at der kunne rejses tjenesteretslige sager mod ti embedsmænd i forbindelse med Minksagen.

En af de ti embedsmænd var Thorkild Fogde. Herefter blev der indledt et tjenesteligt forhør af rigspolitichefen, og han blev fritaget fra tjeneste.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har med bistand fra Kammeradvokaten behandlet sagen om det tjenstlige forhør på justitsministerens vegne.

Imens Thorkild Fogde har været fritaget for tjeneste, har Lene Frank været konstitueret chef for Rigspolitiet. Hun genindtræder som politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Fogdes forkastede forklaringer

Da Minkkommissionen kom med sin beretning valgte den i høj grad at forkaste de forklaringer som sin ageren, som Rigspolitichef Thorkild Fogde havde leveret.

Her havde han afgivet sin forklaring på forløbet omkring at alle mink skulle slås ned i slutningen af 2021.

Om mødet regeringsmødet 3. november, hvor aflivningen blev besluttet, og pressemødet dagen efter, hvor beslutningen blev meldt ud, har rigspolitichefen forklaret, at han anså det som en 'traditionel' politisk beslutning. Den forklaring finder kommissionen 'ikke i sammenhængen' at 'kunne lægge vægt' på.

Men kommissionen tror på, at han ikke her vidste, at der ikke var lov på plads.

Mail og møde
5. november får Thorkild Fogde både i en e-mail og på et møde flere gange at vide, at 'der skal arbejdes på hjemmel' - altså lovgrundlag - til at slå alle mink ned. Og kommissionen slår fast, at han herfra må have vidst, at loven ikke var på plads.

Selv har Thorkild Fogde forklaret, at han troede, der var tale om hjemmel til forskellige aflivningsmetoder. Men en anden til mødet siger, at hun havde en samtale med Thorkild Fogde om den manglende hjemmel til at slå mink i hele landet ned.

- Hvilket efter kommissionens opfattelse er en mere sandsynlig forklaring, skriver kommissionen.

Kommissionen skriver også, at 'Thorkild Fogde må have indset' at der blev snakket om manglende lov til at slå alle mink ned.

Afgørende pressemøde
7. november deltog Thorkild Fogde på et pressemøde med flere ministre om, hvordan beslutningen om at slå alle mink ned blev eksekveret. Altså flere dage efter, at han ifølge kommissionen vidste, at loven ikke var på plads.

Her har han forklaret til kommissionen, at man mente, pressemødet kun handlede om at slå mink ned i Nordjylland, hvilket der på det tidspunkt faktisk var lovhjemmel til. Det selvom han på pressemødet siger, at tempoet for aflivningen skulle øges 'både i Nordjylland og i resten af landet'.

Han har også forklaret, at han troede, at alle andre deltagere på pressemødet vidste, at loven ikke var på plads til at slå alle mink ned.

Men det sidste gør ifølge kommissionen 'ingen forskel', fordi den viden 'i alle tilfælde ikke omfattede minkavlerne, ligesom udsagnet i øvrigt stemmer dårligt overens med udmeldingerne på pressemødet'.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet Thorkild Fogdes rolle i den store minksag her.

Rigspolitichefen blev stærkt kritiseret for ikke at sikre sig, at der var lovhjemmel på plads, inden han lod politiet bistå i opgaven med at slå alle mink ned. Det er beskrevet her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: