Rigspolitichef var rystet over skjult ordre i Tibetsagen

Der var fuld tillid til Københavns Politi, selv om enkelte episoder ikke "så gode ud", siger rigspolitichef

Rigspolitiet gjorde ikke noget for at undersøge, om Københavns Politi kom med korrekte informationer til Folketinget om Tibetsagen. Tilliden var helt i top.

Det viser sig torsdag under afhøringen af rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i Tibetkommissionen.

Her fortæller han også om de dramatiske dage i september 2015, da den københavnske politidirektør pludselig opdagede en skriftlig ordre.

Den gik ud på, at demonstranter ikke skulle ses af præsident Hu Jintao under statsbesøget i 2012.

- Vi var begge to meget rystede over det, siger Højbjerg.

Justitsministeriet fik straks besked, og daværende minister Søren Pind (V) besluttede at nedsætte en undersøgelseskommission.

Fra 2012 og frem havde Rigspolitiet ekspederet svar fra Københavns Politi til Folketinget. Her blev det påstået, at der ikke var grebet ind i folks ytrings- og forsamlingsfrihed.

Selv om Københavns Politi flere gange undervejs havde måttet korrigere og supplere tidligere udtalelser, så Rigspolitiet ingen grund til at tage kontakt med politiet og bede om en forklaring.

- På det tidspunkt var udgangspunktet stadigvæk, at man havde tillid til de besvarelser, der kom ind, siger rigspolitichefen.

- Man kunne konstatere gennem medier og fjernsyn, at enkelte episoder ikke så gode ud. Men der var ikke noget, der gjorde, at man måtte få mistanke om mere systemiske fejldisponeringer, siger han.