Annonce:
Annonce:

Rigspolitiet advarer: Dette fyrværkeri kan være livsfarligt

Politiet har indenfor den sidste måned beslaglagt cirka 1700 krysantemumbomber og 55.000 kanonslag

Her kan du se, hvor farlig en krysantemumbombe kan være (video: Martin Ekelund)
Annonce:
Følg Krimi

Hold dig langt væk fra krysantemumbomber, kanonslag, fyrværkeri uden mærker og fyrværkeri købt i udlandet. Det er ikke kun ulovligt. Det kan være livsfarligt.

Sådan lyder Rigspolitiets og Sikkerhedsstyrelsens advarsler op til nytårsaften.

Sidste år slog krysantemumbomber tre mennesker ihjel. Der var også en voldsom stigning i antallet af fyrværkeriskader, der nåede 347 mod 233 i 2013.

En gennemgang, Ekstra Bladet har foretaget, viser, at politiet over hele landet har beslaglagt store mængder ulovligt fyrværkeri i den seneste måned:

- Cirka 1700 krysantemumbomber

- Cirka 55.000 kanonslag

- Over 8000 stykker andet fyrværkeri

- 100 kilo rent krudt.

Tallene er ifølge Ekstra Bladets gennemgang af Rigspolitiets foreløbige opgørelse for 30. november til 25. december, sammenholdt med udtalelser fra de enkelte politikredse siden da.

Pas på bagagerumssalg

Annonce:

Meget af det ulovlige fyrværkeri blev fundet på lagre og i private kældre og lader og havde ingen mærkning. Som udgangspunkt må man regne med, at fyrværkeri, der er købt udenfor en autoriseret butik, er hverken lovligt eller sikkert.

- Det meste er jo noget, man i vores øjne kalder bagagerumssalg, siger Thomas Kristensen fra Rigspolitiet til Ekstra Bladet.

- Hvis man går ud og køber kanonslag, som er pakket ned i blå kasser fra Schulstad rugbrødsfabrik, så burde man måske kunne forudse, at det ikke er lovligt fyrværkeri. 

T. Hansen efter ny fyrværkeriskandale: Det er ikke et mønster

Så farligt er det ulovlige fyrværkeri

En af grundene til, at ulovligt fyrværkeri er så farligt er, at man ikke ved, om det er afprøvet.

Det godkendte fyrværkeri, man køber i butikken, er tjekket af Sikkerhedsstyrelsen, så man ved, at batterierne ikke vælter og at raketterne ikke flyver ukontrolleret rundt eller sprænges i jordhøjde.

Annonce:

Ulovligt fyrværkeri kan have været forkert opbevaret. Hvis det for eksempel har fået fugt, kan det pludselig antænde og detonere, oplyser Sikkerhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

- Køb kun lovligt og godkendt fyrværkeri - det findes i rigtige butikker. Køb aldrig ulovligt fyrværkeri som kanonslag og krysantemumbomber af nogen. Det kan være livsfarligt og kostede sidste år tre mennesker livet, siger vicepolitiinspektør Henrik Framvig fra Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter i en pressemeddelelse.

Undgå disse to slags fyrværkeri

I år advarer Sikkerhedsstyrelsen specielt om to slags farligt fyrværkeri:

* Et 25-skuds batteri i sort eller mørkeblå emballage med '25' i stor hvid skrift importeret af Bright Star Fireworks. Der er risiko for, at det går af i lav højde og kan ramme folk og forårsage forbrændinger og øjenskader.

* En Sprutnik raket uden styrepind importeret af Aalborg Fyrværkerifabrik A/S. Der er risiko for, at raketten kan springe i lav højde og forårsage øjen-, høre- og forbrændingsskader.

 

Annonce:

På grund af sikkerhedsrisikoen må produkterne ikke sælges i butikkerne. Der er flere detaljer om de to produkter på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Hvis man alligevel tager chancen med ulovligt fyrværkeri, risikerer man, at det går ud over ens øjne, hænder, hørelse eller i værste fald ens liv, advarer styrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen minder om, at selv lovligt fyrværkeri kan være farligt, for eksempel hvis man ikke overholder sikkerhedsafstanden. Derfor kan det være nyttigt at vise børn og unge, der selv skal fyre fyrværkeri af, hvor meget for eksempel ti meter er.

Disse livsfarlige fejl skal du undgå nytårsaften

Politi: Anmeld ulovligt fyrværkeri

Folk, der ulovligt besidder, køber eller sælger krudt, risikerer -- foruden helbredet -- at komme i fængsel.

Ulovligt fyrværkeri kan dog returneres til forhandleren eller bortskaffes som farligt affald.

Det meste af det fyrværkeri, der i opgørelsen er klassificeret som 'andet fyrværkeri' er beslaglagt efter anmeldelser fra befolkningen.

Annonce:

Politiet opfordrer folk, der kender til ulovligt fyrværkeri, til at kontakte politiet på telefon 114. Man kan også komme med et anonymt tip på politiets app til iPhone eller Android.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: