Rigspolitiet har fundet stærekasse-løsning

Løsning sikrer, at udrykningskøretøjer ikke får bøder for at køre for stærkt forbi såkaldte stærekasser

Et flertal uden om regeringen vil opsætte flere stærekasser. Video: TV2 Lorry via Ritzau
Følg Krimi

Det er slut med bøder til ambulancer eller brandbiler, når de kører for hurtigt forbi en af Vejdirektoratets automatiske fartkontroller - også kendt som stærekasser.

Rigspolitiet har fundet en løsning, der sikrer, at udrykningskøretøjer sorteres fra i sagsbehandlingen. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Mere konkret vil en sag blive frasorteret, hvis det visuelt kan konstateres ud fra det optagne billede, at der er tale om et udrykningskøretøj.

I disse tilfælde, som ifølge Rigspolitiet vil omfatte langt de fleste sager, vil der ikke blive udstedt et bødeforelæg.

- Det er en pragmatisk og praktisk løsning, som løser de uhensigtsmæssigheder, der har været, siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i pressemeddelelsen.

- Det er ikke noget, der koster tid eller penge for politiet, og vi vil opdage langt de fleste sager på denne måde.

Løsningen bliver taget godt imod af Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af de kommunale beredskabsenheder.

Ifølge Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, har der ikke været udrykningschauffører, som har fået bøder eller mistet kørekortet på grund af en stærekassesag.

Men alligevel har det været et dagligt problem, at udrykningschauffører er blevet blitzet og derefter er gået hjem fra arbejde med tvivl om, hvorvidt de ville kunne beholde kørekortet og derved blive ved med at have et arbejde.

- Den tvivl er rigtig uheldig, når det handler om, at man skal hurtigst muligt ud at hjælpe nogen. Det får folk til helt ubevidst ikke at køre lige så stærkt, som de egentlig kunne, siger Bjarne Nigaard.

Med løsningen er der en risiko for, at uberettigede hastighedsovertrædelser begået af beredskabsaktører ikke vil udløse en bøde.

Derfor har politiet besluttet at indføre stikprøvekontroller. Her vil politiet se nærmere på, om der har været tale om en udrykningskørsel.

Stikprøvekontrollen skal omfatte et bredt udsnit af beredskabsaktørerne og forskellige hastighedsovertrædelser.

Indtil videre gælder løsningen ikke politiet, men alene de øvrige beredskabsaktører som eksempelvis ambulancer, brandvæsen og akutlæge.

Det skyldes, at der i forhold til politiets udrykningskørsel er behov for at gennemføre en ændring af retsplejeloven, før den nye løsning også vil kunne gælde for politiet.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+