Rigspolitiet opdager ny datafejl

Fejlen har givetvis ikke har betydning i konkrete straffesager, lyder det fra Rigspolitiet

Rigspolitiet har konstateret en fejl i transmission af de mobildata, der - ud over samtaler og sms m.v. - overføres fra teleselskaberne til politiet i forbindelse med aflytning af mobiltelefoner. Foto: Shutterstock
Rigspolitiet har konstateret en fejl i transmission af de mobildata, der - ud over samtaler og sms m.v. - overføres fra teleselskaberne til politiet i forbindelse med aflytning af mobiltelefoner. Foto: Shutterstock

Rigspolitiet har opdaget en fejl i overførsel at data fra aflyttede mobiltelefoner, der betyder, at politiet ikke får alle oplysninger om telefonernes aktiviteter på internettet.

Fejlen skønnes ifølge Rigspolitiet ikke at have haft betydning i konkrete straffesager, hedder det i en pressemeddelelse.

- Selv hvis en ufuldstændig transmission af mobildata i form af internettrafik m.v. fra aflyttede mobiltelefoner ikke vurderes at have betydning for retssikkerheden, er det naturligvis dybt beklageligt, at der endnu engang opstår tvivl om den tekniske kvalitet af politiets og teleselskabernes samarbejde på dette vigtige område.

- Vi er stadig i gang med at undersøge fejlkilderne, for selv om tekniske fejl altid kan opstå i komplicerede systemer, så er det naturligvis langt fra tilfredsstillende, at det sket så ofte, som det gør lige nu, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

Den nyeste datafejl er blot en af rækken, som gennem de seneste år har belastet politiet.

Sidste år blev politiet ramt af det, der er blevet kaldt teledataskandalen. Den handler om fejl i konvertering af data, som viser, hvor en mobiltelefon har befundet sig. 

Den slags oplysninger bruges meget ofte i politiets efterforskning og senere som bevis i straffesager i retten.

I den sag har Nick Hækkerup (S) erkendt, at myndighederne var for lang tid om at orientere dommere og forsvarere. Han har også talt om 'et meget uskønt forløb, som kan rokke ved tilliden'.

Årsagen til den seneste fejl har man allerede arbejdet på at afdække siden november 2019, skriver Rigspolitiet.

Når man har et resultat, vil man fremlægge det for retsvæsenet og offentligheden, lyder det afslutningsvist.

Efter kæmpe skandale: Minister lægger sig fladt ned

Politiet kan være blevet vildledt i Emilie Meng-sag