Risikerer fængsel: Anklager erkender at have påvirket vidner

Trine Sorgenfri erkender tjenestemisbrug og påvirkning af politividner under Christiania-sag

45-årige Trine Sorgenfri erkender de faktiske forhold i tiltalen mod hende om tjenestemisbrug og påvirkning af vidner. (Foto: Stine Tidsvilde)
45-årige Trine Sorgenfri erkender de faktiske forhold i tiltalen mod hende om tjenestemisbrug og påvirkning af vidner. (Foto: Stine Tidsvilde)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Anklager fra flere af de såkaldte Operation Nordlys-sager om hashhandel på Christiania, Trine Sorgenfri, erkender at have påvirket politiagenter forud for deres vidneforklaringer i landsretten.

Dermed erkender hun sig skyldig i tjenestemisbrug og medvirken til falsk forklaring.

Det har den 45-årige via sin forsvarer Gry Johannesen meddelt ved begyndelsen på domsmandssagen mod hende ved Retten på Frederiksberg. Der er afsat syv dage til sagen.

Anklager Torben Thygesen kræver fængselsstraf til Trine Sorgenfri. Den tiltalte påstår frifrindelse.

Sorgenfri er tiltalt for at misbruge sin stilling, lyve over for retten samt ikke mindst at have forsøgt at påvirke politividner i forhold til de forklaringer, de skulle give under to af ankesagerne vedrørende Operation Nordlys.

På daværende tidspunkt var Trine Sorgenfri senioranklager hos Statsadvokaten og del af holdet af anklagere, der førte de seks Pusher Street-sager.

Anklager tiltalt for at påvirke politividner: Nu begynder sagen

Operation Nordlys var rettet mod den åbenlyse og organiserede handel med hash i Christianias Pusher Street. Her iværksatte man i foråret 2014 en massiv aktion, hvor godt 100 personer blev anholdt.

Sagen blev delt op i seks byretssager fra efteråret 2014 og frem med over 80 tiltalte. 83 blev idømt længere fængselsstraffe.

Efterforskningen havde stået på fra 2012 og frem til at politiet gennemførte anholdelses-aktionen. En central del af efterforskningen byggede på politiagenter, der som hashkøbere gik undercover i Pusher Street. Her dokumenterede de med skjulte kameraer deres handler med hash-sælgerne i gadens boder.

Politiagenterne vidnede under stort hemmelighedskræmmeri ved retssagerne.

I efteråret 2016 begyndte sagen mod anklageren at rulle, da en anden større hashsag kørte som ankesag ved Østre Landsret.

En række af forsvarerne havde fået mistanke om, at anklageren havde haft særdeles tæt kontakt til de særlige politividner, og at hun i den forbindelse både havde vejledt dem i, hvordan de skulle vidne og samtidig direkte havde instrueret disse politividner i deres forklaringer.

Det fremgik af mails mellem anklageren og politifolkene, som forsvarerne havde fået aktindsigt i.

Sådan skrev anklageren i mails til politividner:

En af forsvarerne, Jan Schneider, dokumenterede dele af mailkorrespondencen dengang ved ankesagen i efteråret 2016.

29. oktober 2015 skrev anklageren: 'Kære P509 og 910. Det var så fedt at se, I stadig var så knivskarpe. Også selvom forsvaret forsøgte at få jer på glatis.

21. oktober 2015 skrev hun til flere af dem: 'Her er første udkast (smiley indsat). så kan I godt forberede jer på, at forsvaret vil beskæftige sig med boderne.'

I en anden mail skrev en af betjentene: 'Hej Trine, så forbereder jeg mig på det. Må jeg vide det, hvis jeg bliver spurgt? Det er jo vigtigt, jeg ikke ved, hvad jeg skal svare (smiley indsat).

13. februar 2014 skrev betjent P509 til flere anklagere, da sagen kørte ved byretten: 'Hvis I husker det, så må I gerne lægge en fotooversigt frem over de tiltalte i vidneskranken, så vi har en oversigt over, hvilke forsvarer, der har de forskellige klienter.'

28. september 2014 skrev P509 til anklageren: 'Det er godt arbejde Trine. Mht hvordan vi forbereder os. De videoer er stadig kommet via PET?? Hvis jeg bliver spurgt i morgen, så siger jeg det som det er'.

14. september 2016 skrev anklageren til de tre politifolk: 'kære allesammen. Jeg har en lidt skidt nyhed at retsformanden (i den nuværende sag, red) var meget meget omhyggelig. Hun forstår ikke så meget.'

Til det svarede 509: 'hun virker da lidt tung hende dommeren.'

Hertil svarede anklageren: 'Helt uhyggelig tung (sur smiley indsat). Helt uhyggelig tung, især når flere af forsvarerne stiller helt utroligt dumme spørgsmål.'

I en anden mail skrev hun:'Vi skal nok finde en løsning, så alle bliver glade. De skal jo stadig dømmes (smiley indsat).'

I en tredje mail lød det fra anklageren: 'Jeg har stadig lidt kvalme af at høre de samme forsvarere igen og igen sige det samme.'

En af betjentene skrev på et tidspunkt: 'Det er vanvittigt, du skal blive ved.'

På et andet tidspunkt skrev en af de tre betjente: 'skal jeg læse retsbogen fra byretten? I retten skal jeg selvfølgelig sige, at jeg ikke har læst retsbogen.'

På et tidspunkt blev forsvarer Hugo Steinmetz omtalt som 'lille Hugo'. I en anden mail stod der om retsformanden, at han 'ikke fatter en bjælde. Ligesom de to advokater blev han beskyldt for at stille 'de dummeste spørgsmål.'