Risikerer fængsel i årtier: Weinstein ankommer til retten

Weinstein er tiltalt for to tilfælde af voldtægt

Video/redigering: Reuters via Ritzau Scanpix/Signe Skov

Den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein er ankommet til en retssal i New York, hvor han står tiltalt for to tilfælde af voldtægt.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I en årrække var Harvey Weinstein kendt som en af de mest magtfulde mænd i Hollywood. Med 300 Oscar-nomineringer til de film, han stod bag, og 81 gevinster iblandt dem var han omgærdet af stor respekt blandt mange.

Han ankom til retten med et gangstativ, efter at han tilbage i august pådrog sig en rygskade i et biluheld, som han er blevet opereret for. Han derfor hjulpet af flere folk, da han ankom til retten.

Billeder i New York Post viser dog, at han siden er blevet spottet i et indkøbscenter uden hverken hjælpere eller et gangstativ.

Tiltalt for en række overgreb
De seneste år har næsten 90 kvinder beskyldt ham for seksuelle overgreb lige fra sexchikane til voldtægt. Blandt dem, som har delt deres historier, er højt profilerede skuespillerinder som Angelina Jolie, Salma Hayek og Gwyneth Paltrow.

De talrige anklager maler et billede af filmproduceren som en notorisk overgrebsmand. Mandag begynder en retssag mod ham i New York, hvor han står tiltalt for to tilfælde af voldtægt.

Harvey Weinstein fastholder, at han ikke har misbrugt nogen. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Ritzau Scanpix Intl. kendte Harvey Weinstein tiltalt for voldtægt

I det ene tilfælde udførte Weinstein angiveligt oralsex på en kvinde, produktionsassistenten Mimi Haleyi, mod hendes vilje i 2006 i hans lejlighed på Manhattan.

Derudover voldtog han ifølge anklagerne en anden kvinde på et hotelværelse i New York i 2013.

Under sagen ventes anklageren at inddrage flere andre kvinder med anklager imod Weinstein for at tegne et billede af ham som en kynisk serieforbryder.

Forsvaret ventes derimod at forsøge at så tvivl om vidnernes troværdighed.

Det har tidligere fremlagt mails, der angiveligt viser, at den ene kvinde havde et samtykkende forhold med Weinstein, som nægter sig skyldig i anklagerne.

Han har godt nok indgået mindst otte forlig og offentligt undskyldt for 'opførsel, der har forårsaget stor smerte'. Men han benægter, at han skulle have misbrugt nogen.

Hans forhold har alle været med samtykke, fastholder han.

Intl. kendte Harvey Weinstein indgår forlig med snesevis af kvinder

Hvorvidt det er sandt, skal en dommer snart afgøre. Mandag er afsat til et indledende retsmøde i sagen, der ventes at tage seks uger i alt.

I den periode ventes store dele af verden at følge med.

Sagen mod Weinstein er interessant, fordi det var efter de første historier om filmproducerens påståede overgreb i oktober 2017, at #metoo-bevægelsen blev antændt.

Den fik sat seksuelle krænkelser på dagsordenen verden over.

Den tidligere mediemogul mener selv, at pressen har været sensationslysten i dækningen af de beskyldninger, som kvinder er stået frem med mod ham.

- Offentlighedens største misforståelser kommer fra de antagelser, der er blevet bragt ved hjælp fra medierne, siger han i en mail til CNN.

Fra tirsdag skal der vælges nævninger, og det forventes ifølge Reuters at blive svært at finde neutrale personer på grund af den omfattende medieomtale af sagen.

Bliver Harvey Weinstein kendt skyldig, risikerer han årtier i fængsel.

1 af 4 Foto: Ritzau Scanpix/Jeenah Moon
2 af 4 Foto: Ritzau Scanpix/Jeenah Moon
3 af 4 Foto: Ritzau Scanpix/Jeenah Moon
4 af 4 Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix