Rocker udgiver fitness-bog fra fængslet

Indsatte træner sig store trods forbud mod håndvægte i spjældet

Daniel Mikkelsen, der er dømt for drabsforsøg, har brugt en del af sin tid bag tremmer på at skrive en bog om fitness. Foto: Privat
Daniel Mikkelsen, der er dømt for drabsforsøg, har brugt en del af sin tid bag tremmer på at skrive en bog om fitness. Foto: Privat

Langtidsindsatte bruger tiden bag tremmer på at pumpe jern, ryge hash og udtænke nye fiduser. Sådan lyder i hvert fald en gammel kliché om tugthuskandidater.

Rockeren Daniel Mikkelsen bruger da også en stor del af sin afsoningstid på træning. Men i modsætning til de øvrige medindsatte har han nu skrevet en bog om sit træningsprogram – udtænkt og baseret på systematisk research.

I forbindelse med bogudgivelsen har Ekstra Bladet besøgt den 31-årige rocker i Statsfængslet Østjylland.

I et undseligt besøgslokale tager han imod. Stien frem til huset med besøgslokalet er gitterindhegnet. Dertil kommer en række låste ståldøre.

– Vi har jo ingen vægte herinde. Men vi vil jo gerne træne og holde os i form alligevel. Det giver måske sig selv. Uden træning bliver dagene altså lange herinde, siger den 31-årige med et skævt smil.

– De fleste øvelser kan man lave på fladt gulv, fortæller han. Det er tydeligt, at han er stolt af sin bog.

Fem års research
Inspirationen har Mikkelsen fundet i blandt andet bøger om anatomi og bevægelsesmønstre.

Og mens vinterens tunge tusmørke langsomt sænker sig over det østjyske landskab uden for fængslet, fortæller langtidsfangen om bogens tilblivelse.

– Det kan godt være, det bliver lidt teknisk, undskylder han.

Bogen 'Fængselsfit' er skrevet af rockeren Daniel Mikkelsen og udkommet på forlaget Bogkompagniet.
Bogen 'Fængselsfit' er skrevet af rockeren Daniel Mikkelsen og udkommet på forlaget Bogkompagniet.
 

Derefter kaster han sig ud i en længere forklaring om fedt-membraner, protein-størrelser, blod, muskel-strukturer og lignende.

Vidensnivauet boner højt på nørde-skalaen, og det er tydeligt, at den 31-årige har slugt en del fag-litteratur.

– Jeg har brugt de sidste fem år på at indsamle research til bogen, fortæller han.

– Min bog er en komplet guide til kropsvægttræning, og den indeholder samtidig et diætsystem, hvor man kan spise ’almindelig’ mad. Det er yderst effektivt, siger han.

Han benægter, at bogen er en udvidet crossfit-bog.

– Crossfit er den direkte vej til skader, vurderer rockeren.

Han mener, at faren ved hans system er minimal:

– Alle øvelser i bogen er selvprøvede.

---------------------------------------------

Fængselsforbund: Derfor er vægte forbudte

For år tilbage blev håndvægtene fjernet fra de danske fængsler.

– Det skete, fordi der var en bodybuilder-kultur blandt de indsatte, fortæller Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

– Det indebar udpræget brug af anabole steroider, hvilket gjorde, at Kriminalforsorgen besluttede at fjerne det omtalte træningsudstyr, fortæller han og fortsætter:

– Dermed blev grundlaget for denne her negative del af bodybuilder-kulturen fjernet. Det er rigtigt, at vi også har oplevet overfald og vold, hvor vægte og den slags er blevet brugt. Men det er i allerhøjeste grad den negative kultur omkring kropsopbygning, der gjorde, at vægtene blev fjernet.

– Langt hen ad vejen er det selvfølgelig en personlig sag, hvis folk vil bygge deres krop op. Men nu finder vi altså langt færre anabole steroider i fængslerne, end vi gjorde, før vægtene blev fjernet, siger Østerbye.