Røde Kors tjekkede ikke baggrund på 58-årig krænker

Dansk Røde Kors er rystede over, at 58-årig mand brugte deres navn og logo til at misbruge unge piger

Den 58-årige mand, som er tiltalt for uhyggelige overgreb mod en mindreårig pige, var frivillig chauffør hos Røde Kors på Fyn. Arkivfoto: Miriam Nielsen/Røde Kors
Den 58-årige mand, som er tiltalt for uhyggelige overgreb mod en mindreårig pige, var frivillig chauffør hos Røde Kors på Fyn. Arkivfoto: Miriam Nielsen/Røde Kors

Den 58-årige mand, som har erkendt flere grove seksuelle overgreb mod en mindreårig pige, fik aldrig undersøgt sin baggrund eller straffeattest, da han arbejdede som frivillig for nødhjælpsorganisationen Dansk Røde Kors.

Det oplyser kommunikationschef hos Dansk Røde Kors, Klaus Nørskov, overfor Ekstra Bladet.

- Vi kræver altid børneattester, når man skal have med børn at gøre, men han arbejdede bl.a. med at hente genbrugsmøbler fra dødsboer, så det var aldrig meningen, at han skulle arbejde med børn, så derfor skulle han ikke aflevere en børneattest, siger Klaus Nørskov.

Den tiltalte mand blev i  november 2012 idømt 18 måneders ubetinget fængsel for to tilfælde af samleje med mindreårige piger, men Røde Kors tjekkede heller ikke, om han var tidligere dømt.

- Vi indhenter ikke straffeattester på frivillige, så det vidste vi ikke, siger Klaus Nørskov.

Her ved Retten i Odense vil en grufuld sag om sexmisbrug af en 13-14 årig pige blive rullet ud tirsdag og onsdag, når en 58-årig mand er tiltalt og risikerer flere års fængsel for adskillige sexovergreb mod den mindreårige. Foto Ole Frederiksen Krimi Sex-uhyre: Vi lavede rollespil

Sagen er kommet som et stort chok for Dansk Røde Kors og især den afdeling på Fyn, hvor den 58-årige var frivillig. Her havde ingen mistanke til, at han brugte Røde Kors' navn og logo til at skabe tillid hos de mindreårige piger.

- De frivillige, som arbejdede sammen med ham, er dybt rystede. Og det er i det hele taget forfærdeligt, at han misbrugte vores tillid, siger Klaus Nørskov.

Selv om den tiltaltes fortid kunne være opdaget ved et baggrundstjek, så vil Dansk Røde Kors ikke ændre procedure i forhold til at tjekke de frivillige.

- Vi kigger selvfølgelig altid på, om vi kan blive klogere, eller gøre tingene på en anden måde, men vi er heller ikke så naive at tro, at vi kan forhindre det helt. Hvis man vil snyde os, så kan man det nok også.

Den tiltalte var blandt andet frivillig chauffør for Røde Kors hver tirsdag og torsdag. Samarbejdet ophørte i august 2015, da han blev bortvist, fordi han havde kørt uberettiget privat i en af nødhjælpsorganisationens varevogne.

Læs mere om sagen her:

Her ved Retten i Odense vil en grufuld sag om sexmisbrug af en 13-14 årig pige blive rullet ud tirsdag og onsdag, når en 58-årig mand er tiltalt og risikerer flere års fængsel for adskillige sexovergreb mod den mindreårige. Foto Ole Frederiksen Krimi Arrangerede sex for 13-årig med bekendt