Romaer hærger supermarked: Nu blander politiet sig

Der er store problemer med skruppelløse romaer i København, og Super Brugsen kan de intet stille op over for de massive tyverier. Men nu opfordrer politiet til at anmelde alle sagerne

Martin Kjær er dybt frustreret over de mange romaer, der hærger hans butik (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Martin Kjær er dybt frustreret over de mange romaer, der hærger hans butik (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Følg Krimi

Flere steder i København er der problemer med skruppelløse romaer, der stjæler og slår lejre forskellige steder i hovedstaden.

Senest har Super Brugsens uddeler på Christianhavns Torv fortalt til Ekstra Bladet, at han dagligt oplever tyverier fra roma-tyve, og han kan intet stille op.

- De er pisseligeglade. Vi oplever rigtig, rigtig, rigtig meget tyveri begået af alt fra helt små børn til ældre personer, siger han og tilføjer.

DR-journalist henvender sig til roma: Så går det helt galt for åben mikrofon

- Jeg hiver selvfølgelig fat i ham, men han forstår ingenting af, hvad jeg siger, så jeg må lade ham gå, fordi jeg ikke gider bruge tid på at sidde inde på kontoret og vente på, at politiet kommer. Det kunne jeg naturligvis godt, men så bruger vi alt for mange resurser, siger Martin Kjær til Ekstra Bladet.

Politiet: Anmeld dem
Ekstra Bladet har efterfølgende talt med Københavns Politi, der understreger vigtigheden af, at alle tyverier og anden kriminalitet bliver anmeldt.

- Alle borgere, erhvervsdrivende eller lignende skal anmelde den slags til politiet. Anmeldelserne er et rigtig vigtigt værktøj, og de må for guds skyld ikke tro, at vi ikke gør noget ved det.

- Anmeldelserne er med til at give os et indblik i, hvor stort problemet er, så vi rent faktisk kan gøre noget ved det. Hvis folk eksempelvis ikke gider at anmelde lejrene, så har vi jo ikke noget at agere på, siger vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard til Ekstra Bladet.

Romaer hærger supermarked: - De er pisseligeglade og tager, hvad de vil

- Men kan du ikke godt forstå, at uddeleren er lidt træt at, at skulle bruge så meget tid på at anmelde og holde fast i dem?

- Jeg vil ikke kommentere på, hvordan han har struktureret sin forretning, siger Jakob Søndergaard til Ekstra Bladet.

- Uddeleren fortæller, at de er gået op mod to timer, de gange hvor han rent faktisk har ringet til politiet. Hvordan kan de være?

Artiklen fortsætter under billederne

 

- Det er en vurdering af, hvordan resurserne bliver brugt på det givne tidspunkt. Det kan jo være, at man er ude til noget mere alvorligt, hvis man kan sige det på den måde. I sidste ende er det en vagtchef, der skal bruge sine resurser på den mest hensigtsmæssige måde, siger Jakob Søndergaard til Ekstra Bladet.

- Hvad kan I så gøre, når i fanger dem?

- Den yderste konsekvens er jo, at de bliver udvist. Men det er jo klart, at hvis du står i en Apple-butik og stjæler en dyr computer, så vægter det højere, end hvis du stjæler en pakke tyggegummi, skriver Jakob Søndergaard til Ekstra Bladet.

Pape: Jeg vil af med romaerne
Folketinget haster en ny roma-lov igennem inden sommerferien, hvor mange danskere nyder livet udenfor.

Det er vigtigt, fordi der skal sættes ind mod den opførsel, som Ekstra Bladet kan berette om, oplyser justitsminister Søren Pape (K)

– Det er en mærkelig opførsel. Jeg ved ikke, hvad det er for nogle mennesker, så jeg vil gerne af med dem, så hurtigt som muligt.

– Tror du, at 14 dage i fængsel afskrækker romaer fra at tigge?

– I de 14 dage, som de er i fængsel, kan de jo ikke stjæle fra nogen, samle flasker og skabe utryghed. Og så gør det det nemmere at udvise dem senere.

– Fem blev dømt for tiggeri i 2008-2012. Bruger politiet overhovedet tigger-paragraffen i dag?

– Vi fjerner en advarsel først, som var svær at håndtere, så vi kommer til at se nogle helt andre tal fremover.

– De hjemløses organisation er bange for, at det her rammer alle hjemløse hårdt. Deler du frygten?

– Der er ingen af os, som ønsker at ramme danske hjemløse, men vi kan ikke kun lave love for romaer. Så det kan da være, at der også er danske hjemløse, som vil blive dømt.

– Lars Løkke ville slå ned på ’utryghedsskabende tiggeri’. Hvad er det?

– Det er, hvis du opsøger folk og går flere rundt.

– Hvad så, hvis man bare sidder med koppen fremme i nogle af de steder, som I har udpeget?

– Ja, så er det faktisk nok.

’Skider og pisser over det hele’
Ekstra Bladet har også været forbi Cafe AE lige ved Nørrebro Station. Her fortæller ejer Michael Hansen, at der dagligt samles omkring 60-80 romaer på græsplænen foran hans butik for at sælge skrammel.

Artiklen fortsætter under billedet

 

– De fylder og sviner. Der ligner simpelthen bare en losseplads, når de har været der og går hjem igen.

– Et par gange om dagen kommer politiet forbi, og så flygter den store gruppe i alle retninger, men de efterlader alt deres lort. Derfor må kommunen komme og rydde det hele op, siger Michael Hansen og tilføjer, at det sker nærmest dagligt.

27 romaer anholdt fra flere lejre i går: Nu er de på gaden igen

Løkke: Aggressive tiggere skal to uger i fængsel

Ifølge cafeejeren laver den store menneskeflok ikke ballade for hans kunder eller andre, men nogen gange bliver det alligevel lidt for meget af det 'gode' for Michael Hansen.

– De skider og pisser over det hele, og jeg har da prøvet at feje menneskelort op fra gaden. Det er ikke særlig lækkert. Men nu har jeg tegnet en rød streg på fortovet, og den respekterer de, siger Michael Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Tilbage på Christianshavns Torv er brugsuddeler Martin Kjær frustreret over, at han intet kan stille op over for de systematiske tyverier. Derfor opfordrer han politikerne til at gøre noget.

– Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre, men der skal ske et eller andet. Det her problem skal vi have løst, men jeg ved ikke lige, hvad vi kan gøre. Der er dog ingen tvivl om, at der skal ske noget politisk, siger Martin Kjær.

Politi i stor aktion mod romaer: Næsten alle løsladt igen

Hjemløs efter overfald: - Bad dem bare om at skrue ned

Hvad er romaer?

Roma er fællesbetegnelse for en række omrejsende sigøjnergrupper, der taler romani. Romaer har ikke et hjemland eller en religion. Deres sprog tales med mange forskellige dialekter, fordi de er spredt over hele Europa.

Kilde: Den store danske

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.