Roskilde Bank-direktør klar til forklaring tirsdag

Niels Valentin Hansen, tidligere direktør for Roskilde Bank, vil forklare sin rolle i bankens krak tirsdag

Efter mange forhalinger vil tidligere administrerende direktør for den krakkede Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, tirsdag afgive sin forklaring ved Østre Landsret.

Han skulle have afgivet forklaring mandag i sidste uge, men en strid om nye dokumenter satte alt på pause.

Finansiel Stabilitet, der sagsøger den tidligere ledelse i banken samt revisionsbureauet EY for en milliard kroner i erstatning, ville have nye dokumenter ind i sagen. Det fik alle advokaterne for de sagsøgte til at stille sig på bagbenene.

Og det fik Niels Valentin Hansen til at nægte af afgive forklaring, før det blev afklaret, om de nye dokumenter blev godtaget af retten. Han ville have klarhed over præcis hvad den sag, han er anklaget i, indebærer.

Mandag satte landsretten foden ned over for Finansiel Stabilitets ønske om de nye dokumenter.

- Vi finder ikke, at der foreligger sådanne særlige omstændigheder, at forelæggelse af nye dokumenter skal tillades.

- Vi lægger vægt på, at begæringen kommer sent, og at der er protester fra de sagsøgte, sagde dommer Finn Morten Andersen.

Dermed er banen åben for, at Niels Valentin Hansen kan fortælle sin side af sagen, og at sagen generelt kan bevæge sig fremad.

- Man kan godt blive frustreret over, at man mister tre dage på dette her. Det bliver man god til at bide i sig som dommer. Nu skal vi videre.

- Vi forventer, at vi kan påbegynde afhøring af Niels Valentin Hansen i morgen, sagde dommeren videre.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have lånt til kendte spekulanter og ikke holde styr på udlånet.