Rumænsk 'Olsen-bande' dømt i Danmarkshistoriens største sag om pengeskabsindbrud

Tre rumænske mænd er blevet dømt skyldige i 164 virksomhedsindbrud i Danmark. De fleste involverede opskæring af pengeskabe. Tyvene kom ind gennem mure, tage og vinduer og løb med mindst 1,5 millioner kroner i udbytte. Onsdag faldt dommen i sagen

Stark i Nykøbing Falster var blandt de virksomheder, hvis solide pengeskab blev brudt op af rumænske tyve. Cirka 50.000 kr. i kontanter og 1.085 euro blev stjålet. 
Tre rumænere har ifølge politiet banket hul i vægge og firet sig ned fra tage i Danmarks hidtil største sag om pengeskabstyverier rettet mod virksomheder. (Foto: Lars Krabbe.)
Stark i Nykøbing Falster var blandt de virksomheder, hvis solide pengeskab blev brudt op af rumænske tyve. Cirka 50.000 kr. i kontanter og 1.085 euro blev stjålet. Tre rumænere har ifølge politiet banket hul i vægge og firet sig ned fra tage i Danmarks hidtil største sag om pengeskabstyverier rettet mod virksomheder. (Foto: Lars Krabbe.)

De maskerede gerningsmænd brød ind gennem vinduer. De hamrede og skar sig gennem murvægge, lofter og tage med stjålne muggerter, tunge jernbjælker og vinkelslibere. Det var altid i industrikvarterer, når byggemarkeder, industrifirmaer og supermarkeder lå øde hen om natten.

Hoved-gerningsmanden havde tidligere været låsesmed. Han havde i forvejen afluret, hvor der var alarmer, og hvor der ikke var, så de kunne snige sig udenom på gerningstidspunktet. De tog sig deres forholdsregler: Hvis der var lysprojektører, dækkede de bevægelsessensorerne af eller smadrede dem. Når der var overvågningskameraer, tog de både masker og heldragter på.

Hovedgerningsmanden vidste også, hvordan man kunne rekognoscere i virksomhederne og finde frem til pengeskabene.

- Den rekognoscering omfattede blandt andet spejle, som blev rakt ind gennem huller i gennembrudte mure og den omfattede meget langvarig kravlen udenom alarmsystemerne, fortæller senioranklager i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Rune Jensen i et interview med Ekstra Bladet.

Savede sig ind i pengeskabene
Pengeskabene kan godt lede tankerne hen på Olsen Banden. Men de rumænske mænds arbejde var langt mere professionelt og systematisk gennemført, siger han.

- Deres måde at bryde ind i pengeskabene var jo en noget andet end Egon Olsens teknik, siger Rune Jensen.

Når pengeskabene var opsporet, savede gerningsmændene sig udenom låsemekanismerne ind til pengene.

- I de tilfælde, hvor det er lykkedes dem at nå frem til et pengeskab, så har de med tungt værktøj, herunder store vinkelslibere og murhammere eller borehammere skåret ind fra siden eller bagsiden i et pengeskab og omgået låsemekanismer og på den måde skrællet, lag på lag, sig frem til pengeskabets indhold, fortæller han.

Kontanterne indeni tog tyvene med sig, når de flygtede. Pengene blev senere sendt hjem til Rumænien.

Nogle gange begik mændene op til syv eller otte indbrud på en nat. Det blev til omkring 1,5 millioner danske kroner i udbytte over syv en halv måned.

Det er Danmarkshistoriens største sag om indbrud i virksomheder og opskæring af pengeskabe.

Tyve afsløret under flugt fra gerningssted
Politiet kom først for alvor på sporet af tyvene og fandt frem til deres identitet, da en patrulje fra Fyn en sen oktober-nat i 2013 ved Otterup så tre af gerningsmændene ræse væk med næsten 200 kilometer i timen fra et indbrudsforsøg.

Man kunne dog ikke forbinde mændene i bilen direkte til gerningsstedet, da de ingen tyvekoster havde med sig, så der skulle gå flere måneder, før politiet fik lagt hele det kæmpe puslespil og stillet gerningsmændene til ansvar.

- Senere har man så kunnet forbinde et DNA fund fra gerningsstedet med den ene af dem i bilen, fortæller Rune Jensen.

I mellemtiden kom de tre gerningsmænd og nogle medhjælpere op på i alt 164 indbrud og indbrudsforsøg i byggemarkeder, supermarkeder og industrifirmaer over hele Danmark. Over halvdelen involverede pengeskabe. Fem tyve overførte i alt omkring 850.000 fra indbruddene til rumænske bankkonti, før politiet i marts 2014 anholdt de tre af dem.

Fængselstid til gerningsmænd
Et af beviserne, som i sidste ende var med til at afsløre tyvene, var værktøj med hovedgerningsmandens DNA, som var efterladt på gerningsstederne. Men det holdt hårdt at få opklaret sagen på grund af tyvenes ekspertise.

- Efter anklagemyndighedens opfattelse, og det har retten også lagt til grund, så har det 'systematisk og professionel karakter', siger Rune Jensen.

Onsdag faldt dommen. De tre rumænske gerningsmænd i alderen 25 til 28 år blev kendt skyldige i alle anklagepunkter og blev ved Retten i Nykøbing Falster idømt fængselsstraf og udvisning af Danmark, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Hovedbagmanden, Dan-Viorel Cazac, 28, var med til 153 indbrud og forsøg og fik fem års fængsel. Hans medhjælpere, Dumitru Adochitei på 27 og Andrei-Florin Luchian på 25, som havde deltaget i færre indbrud, fik henholdsvis fire og tre års fængsel, siger Rune Jensen.

Tre gerningsmænd stadig på fri fod
Dommen involverer ikke tilbagebetaling af udbyttet. Virksomhederne, der har været ofre for tyverierne, kan selv rejse erstatningskrav mod tyvene for deres tab. Kun nogle af virksomhederne har gjort det.

To af mændene har anket dommen onsdag. Én har udbedt sig betænkningstid. De tre mænd har ingen tilknytning til Danmark, men var kun i Danmark for at begå indbrud, siger Rune Jensen.

Mændene har siden marts 2014 siddet varetægtsfængslet og er stadig varetægtsfængslet efter dommen, oplyser politiet.

Politiet eftersøger stadig tre andre mænd, som formodes at have været med til indbruddene, men er på fri fod.