Rumænsk par plyndrede ældre for en halv million kr.: Nu er de dømt

Roma-par udvises af Danmark for bestandigt

Sådan arbejder tricktyvene. Kvinden distraherer kassemedarbejderen, mens manden tydeligvis aflurer kundens pinkode. (politifoto)
Sådan arbejder tricktyvene. Kvinden distraherer kassemedarbejderen, mens manden tydeligvis aflurer kundens pinkode. (politifoto)

Over en halv million kroner blev udbyttet for et rumænsk roma-par, som gennem halvandet år turede rundt i Danmark, hvor de aflurede pin-koder i butikker, stjal dankortene og derefter hævede løs i kontantautomater.

Det kostede i dag ægteparret, den 30-årige Petronela Feraru og den 42-årige Vasile Gologan, hver to år og otte måneders fængsel for organiserede trick-tyverier. Begge blev udvist af Danmark for bestandigt.

De var tiltalt for 209 forhold af tyverier, data-bedragerier og forsøg, og de blev stort set fundet skyldige i anklageskriftet.

48 stjålne dankort blev brugt til 150 kontant-hævninger, hvor det samlede udbytte blev godt 570.000 kr. De forsøgte at hæve endnu 82.000 kr., men de stjålne dankort blev afvist i automaterne.

Retten i Lyngby lagde ved dommen vægt på, at der var tale om professionelle tricktyverier begået over for ældre borgere, som mistede over en halv million kr., og at de dømte kun var i Danmark for at begå kriminalitet.

Flakkede rundt i Danmark
Vasile Gologan tilstod stort set det hele, mens Petronela Feraru nægtede sig skyldig. Begge ankede dommen til Østre Landsret.

Under retssagen kom det frem, at roma-parret flakkede rundt i Danmark og levede af at begå trick-tyverier.

Kun Petronela Feraru havde i en kort periode fast ophold i Rødby i 2013 for at få et dansk sygesikringskort og et personnummer.

Sådan arbejder tricktyvene. Kvinden distraherer kassemedarbejderen, mens manden tydeligvis aflurer kundens pinkode. (politifoto) Krimi Politiets mistanke: Rumænsk par bag flere hundrede trick-tyverier

Parret blev i april 2015 efterlyst i Danmark efter at politiet havde sikret fotos af dem fra video-overvågning af supermarkeder og kontantautomater. De blev identificeret, da de henvendte sig til en kommune for at søge opholdstilladelse og opgav deres korrekte identeter.

artiklen fortsætter under billedet

Petronela Feraru, 30, er idømt to år og otte måneders fængsel og udvist for bestandigt. (politifoto)
Petronela Feraru, 30, er idømt to år og otte måneders fængsel og udvist for bestandigt. (politifoto)
 

De blev herefter varetægtsfængslet 'in absentia', og der blev udstedt en europæisk arrestordre på dem. Eftersøgningen gav resultat, da parret den 15. oktober sidste år blev anholdt i Port de Calais, da parret ventede på at komme ombord på færgen til England. Det franske grænsepoliti opdagede, at parret var efterlyst fra Danmark.

Parret blev fængslet i Frankrig og udleveret til Danmark. Først blev Petronela Feraru, der indvilgede i at lade sig udlevere, sendt til Danmark, mens det tog længere tid med Vasile Gologan, der vægrede.

Sådan arbejder tricktyvene. Kvinden distraherer kassemedarbejderen, mens manden tydeligvis aflurer kundens pinkode. (politifoto) Krimi De hærger Danmark med tricktyverier

Parret stillede sig typisk i kassekøen i supermarkeder som Netto, Fakta og Føtex og aflurede pin-koden, når en kunde betalte med dankort.

Derefter stjal de dankortet ved et trick-tyveri, for eksempel ved at 'tabe' en 100 kr. seddel på gulvet foran kunden og mens kunden samlede pengesedlen op, stjal de dankortet.

artiklen fortsætter under billedet

Vasile Gologan, 42, fik også to år og otte måneders fængsel og blev udvist for bestandigt. (politifoto)
Vasile Gologan, 42, fik også to år og otte måneders fængsel og blev udvist for bestandigt. (politifoto)
 

Et af trick-tyverierne kan du se på billederne over artiklen. Det blev filmet af video-overvågningen i et supermarked på Nærumvænge Torv i Nærum den 24. oktober 2014, hvor det rumænske par slog til klokken 11.40

Mens kvinden distraherer kasse-medarbejderen, så aflurer manden pinkoden, mens en ældre mand betaler med sit dankort.

Derefter prikker manden kunden på skulderen og lader som om, at kunden har tabt en pengeseddel på gulvet.

Han samler den op, men lidt efter henvender rumæneren sig igen til kunden og siger, at det alligevel ikke var hans pengeseddel.

Under forvirringen, hvor kunden afleverer pengesedlen igen, bliver hans dankort stjålet. Kort efter bliver dankortet misbrugt indtil kontoen bliver spærret.

Klokken 11.49 hæver parret 15.000 kr. i Nordeas hæveautomat på Nærumvænge Torv i Nærum tæt på supermarkedet og indenfor samme minut hæver de 2000 kr. i Danske Bank, også på Nærumvænge Torv.

Godt politisamarbejde
Anklagerfuldmægtig Line Rosberg fra Nordsjællands Politi siger om dommen:

- Retten var enig i, at der er tale om en alvorlig sag, hvor der er begået omfattende kriminalitet, og de er derfor også dømt efter den bestemmelse i straffeloven, der omfatter organiseret kriminalitet.

- Takket være et godt politi-samarbejde på tværs af grænserne i Europa har det i dag været muligt at retsforfølge de to dømte, selvom de for længst havde forladt landet, og det kan man jo kun være tilfreds med.

1 af 4 Den mandlige tricktyv aflæser pinkoden over kundens venstre skulder. (politifoto)
2 af 4 Petronela Feraru, 30, er idømt to år og otte måneders fængsel og udvist for bestandigt. (politifoto)
3 af 4 Vasile Gologan, 42, fik også to år og otte måneders fængsel og blev udvist for bestandigt. (politifoto)
4 af 4 Sådan arbejder tricktyvene. Kvinden distraherer kassemedarbejderen, mens manden tydeligvis aflurer kundens pinkode. (politifoto)