Rumænsk voldtægtsforbryder vil ud af forvaring

Adrian Tudose mener, at han ikke længere er den samme mand, som ham der voldtog en kvinde i Aarhus i 2008

Adrian Tudose blev filmet af et overvågningskamera inden et voldtægtsforsøg i Aarhus 11. maj 2008. (Politifoto)
Adrian Tudose blev filmet af et overvågningskamera inden et voldtægtsforsøg i Aarhus 11. maj 2008. (Politifoto)

Med hænderne fikseret i et mavebælte og ledsaget af fire fængselsbetjente fra statsfængslet i Vridsløselille forsøgte den 32-årige Adrian Tudose i dag at overbevise Retten i Aarhus om, at han ikke længere skal afsone en forvaringsdom på ubestemt tid efter en særdeles grov voldtægt 11. maj 2008 i Aarhus.

Med støtte fra sin danske kone, en tidligere fængselsbetjent, som han mødte i Statsfængslet Østjylland, forsøgte den rumænske voldtægtsforbryder at overbevise retten om, at han ikke længere udgør en fare for samfundet.

- Jeg har ændret mig. Jeg er ikke længere den person, som blev dømt dengang, sagde Adrian Tudose under prøvelsen af forvaringsdommen i Retten i Aarhus.

Truede med kniv under voldtægt
Han blev i 2009 idømt forvaring på ubestemt tid og efterfølgende permanent udvisning af Danmark.

Adrian Tudose havde fulgt efter sit 28-årige offer, inden han ved Riisskovstien nær bydelen Trøjborg overfaldt og tvang kvinden til sex med en kniv for offerets strube.

Efter voldtægten slap offeret mirakuløst væk.

Voldtægtsforbryder kæmper for at blive i Danmark

Den 28-årige kvinde var ikke det eneste offer, Tudose havde udset sig denne nat. Han forfulgte også en 20-årig kvinde gennem længere tid, men da han overfaldt hende nær en Statoil-tank i det nordlige Aarhus, lykkedes det hende at råbe så meget op, at en forbipasserende lagde sig i mellem og stoppede den brutale voldtægtsmand.

16 dage efter voldtægten forsøgte Adrian Tudose at flygte med tog mod Tyskland, men efter offentliggørelse af overvågningsbilleder fra en tankstation i Aarhus blev han afsløret og efterfølgende anholdt af tysk politi i et nattog.

Rumæner udvist efter voldtægt i Århus

Risikerer ti års fængsel i Rumænien
Anklager Dorthe Lysgaard procederede under dagens retsmøde for, at Adrian Tudose kan udvises til fortsat afsoning i Rumænien.

Men da Rumænien ikke opererer med tidsubestemte straffe, skal dommen konverteres til en tidsbegrænset straf i et rumænsk fængsel.

- De rumænske myndigheder har afgjort, at det vil resultere i en afsoning i et rumænsk fængsel i maksimalt ti år, sagde Dorthe Lysgaard.

Rumæner fik strengeste straf for voldtægt

Adrian Tudoses advokat, Hans Boserup, understregede i sin procedure, at en overførsel til rumænsk fængsel vil betyde en dobbelt straf.

- Og det kan en dansk domstol ikke beslutte, sagde Hans Boserup.

Fortsat farlig
Adrian Tudose betegnes i retslægerådets erklæring som ’umoden, karakterafvigende, lystløgner og ude af stand til at føle skyld,’ men der konkluderes samtidigt, at han er normalt begavet.

Retslægerådet har vurderet, at den eneste mulige straf, der kan forhindre den 32-årige rumæner i at fortsætte sine kriminelle handlinger, er forvaring på ubestemt tid.

- Han er fortsat farlig, og der er fortsat risiko for samfundsskadelig adfærd, sagde anklager Dorthe Lysgaard.

Under dagens retsmøde oplyste Adrian Tudose, at hans kone og hendes to sønner på otte og 11 år fra et tidligere forhold er hans eneste familie.

Han har tidligere skrevet med noget familie i Rumænien, men han har ikke haft kontakt siden 2012.

- Vi har ikke taget stilling til, hvad vi gør, hvis han skal til Rumænien. Vi tager fortsat en dag af gangen, har konen ifølge anklageren tidligere forklaret til politiet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var det angiveligt fængselsbetjenten, der selv gjorde sin arbejdsgiver opmærksom på det prekære forhold tilbage i 2013. Hermed fulgte en automatisk bortvisning fra fængslet, og efterfølgende blev hun også politianmeldt.

Adrian Tudose og den nu tidligere fængselsbetjent er siden blevet gift.

Hun ønskede i dag ikke at udtale sig til Ekstra Bladet.

Dommer Tina van Steen afsiger kendelse i sagen mandag 21. september.