Rusland går rettens vej for at indkræve gæld fra Ukraine

Rusland vælger nu at gøre en langvarig gældsstrid med Ukraine til en sag for en domstol i London

Rusland vil have en britisk domstol til at afgøre en sag om lån til Ukraine på tre milliarder dollar, cirka 20 milliarder kroner, som Rusland ikke har fået tilbage.

Ifølge den russiske finansminister bliver det den britiske retsinstans "high court", som skal behandle sagen.

Ifølge Rusland er eneste løsning på gældsstriden, at sagen nu skal for en domstol i et tredjeland, efter flere mislykkedes forsøg på at opfordre Ukraine til at indgå i en konstruktiv dialog om tilbagebetalingen.

Pengene skulle have været betalt tilbage 20. december sidste år.

Det var Ukraines tidligere russiskstøttede præsident Viktor Janukovitj, der lånte milliarderne af Rusland, dengang han stadig sad på magten. Få måneder efter i februar 2014 flygtede han til Rusland under et folkeoprør i den ukrainske hovedstad, Kijev.

Oprøret begyndte, da Janukovitj sagde nej til at skrive under på en handels- og samarbejdsaftale med EU.

Siden er forholdet mellem Ukraine og Rusland blevet stærkt forværret på grund af Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014.

Derefter opstod der svære konflikter mellem den nye EU-venlige ukrainske regering og prorussiske separatister i det østlige Ukraine, som ønsker at løsrive sig fra Ukraine.

På grund af krisen i Ukraine har landets regering meldt ud, at Ukraine ikke kan tilbagebetale hele gælden til Rusland.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, foreslog overraskende sidste år, at Ukraine kunne få lov til at betale gælden tilbage over tre år, hvis Vesten stillede garantier.

Men Ukraine accepterede ikke de nye lånebetingelser.