En dansk bank blev brugt til at hvidvaske godt 321 millioner kr., der formodes at være udbytte fra organiseret kriminalitet i Rusland.
Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet Bagmandspolitiet, der mandag indleder en straffesag mod en 47-årig russer, der er bosat i Sankt Petersborg, og hans skuffeselskab i skattelyet Belize i Centralamerika.
Politiet mener, at russeren oprettede flere konti i den danske bank, hvis navn hemmeligholdes indtil retssagen begynder, og at banken blev brugt til hvidvask af de 321 millioner kr.
Det skete ved, at russeren og selskabet Barton Trading Ltd., sendte pengene fra flere udenlandske konti til selskabets konti i den danske bank, hvorefter de mange millioner blev sendt videre til andre udenlandske konti.
Pengestrømmen skete under en periode på næsten fire år fra den 6. januar 2010 til den 11. december 2013.
artiklen fortsætter under billedet
Ifølge tiltalen mod russeren og selskabet Barton Trading Ltd., der hørte hjemme på en postboks-adresse på 60 Market Square i Belize City, Belize, vidste eller bestemt formodede de, at pengene stammede fra 'strafbare lovovertrædelser'.
Præcist hvor og hvordan de kriminelle penge skal være tjent fremgår ikke af anklageskriftet, formentlig fordi Bagmandspolitiet ikke ved det eller ikke kan bevise det.
De godt 321 millioner kr. ankom til Danmark i to store puljer af euro og dollar. Den første var på 17.674.180 euro svarende til 131.495.899 kr. med kursen dengang.
Den anden pulje var på 31.686.978 dollar svarende til 190.121.868 kr. med dagældende kurs.
Retssagen har været længe undervejs. Tiltalen blev rejst allerede i december 2014, men først nu kan straffesagen gennemføres. Den har allerede været udsat en gang.
Danske banker har pligt til at indberette mistænkelige pengetransaktioner til hvidvasksekretariatet hos Bagmandspolitiet. Om det er den danske bank, der har anmeldt sagen til politiet, vil blive afsløret i Københavns Byret.
Bagmandspolitiet kræver fængselsstraf til den 47-årige russer og bødestraf til selskabet på Belize.
Russeren sidder ikke varetægtsfængslet i Danmark, så spørgsmålet er, om han overhovedet møder op til straffesagen.