Russisk dobbeltagent fundet forgiftet på bænk: Nu kommer russerne med stikpille

Den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter blev tirsdag fundet livløse på en bænk i Storbritannien. Nu stikker den russiske ambassade til briterne

Politiet undersøger stedet hvor Sergej Skripal blev fundet. Video: AP
Følg Krimi

I Rusland er de ikke bange for at sige, hvad de mener om tingene.

Og det er tilsyneladende heller ikke tilfældet for den russiske ambassade i Storbritannien, der har sendt en knap så diplomatisk besked til briterne. En god gammeldags stikpille.

'Hvilket tilfælde! Både Litvienko og Skripal arbejdede for MI6. Berezovsky og Perepilichny havde forbindelser til Storbritannien. Detaljer om undersøgelserne er fortrolige for at beskytte den nationale sikkerhed, skriver russerne.

Tweetet er sendt af sted bare fire dag efter, at det blev afsløret, at den russiske eks-spion, 66-årige Sergej Skripal, var blevet fundet i kritisk tilstand sammen med sin datter i byen Salisbury i England.

De to russere kæmper i øjeblikket for deres liv på et nærliggende hospital, mens sagen fortsat er præget af stor mystik, selv om det er blevet afsløret, at eksspionen og datteren blev forgiftet med nervegas. Men offentligheden har intet fået at vide om, hvem der står bag, og hvad der helt præcist skete.

Udover de to russere er 21 personer blevet behandlet i forbindelse med overfaldet. Mere end 250 politifolk skulle ifølge The Guardian være involveret i efterforskningen.

Meget alvorligt
I kølvandet på episoden har mange peget pilen på russerne, men de nægter at have noget med sagen at gøre.

- Hvad der skete med Skripal er med det samme blevet brugt til at starte en anti-Rusland-kampagne i de vestlige medier, har talskvinde Maria Zakharova tidligere svaret på beskyldningerne.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Politiet ved stadig ikke helt præcist, hvad der er sket, og derfor er det heller i sikkert, om hvorvidt russerne overhovedet er involveret.

Men de britiske myndigheder tager sagen meget alvorligt.

- Det er indlysende, at det er en meget usædvanlig sag, og det er afgørende at komme til bunds i, hvad der var skyld i dette, så hurtigt som muligt, siger leder af Londons politis enhed for terrorbekæmpelse, Mark Rowley, til BBC Radio.

Også den britiske udenrigsminister Boris Johnson har advaret russerne. Hvis det bevises, Rusland står bag, så er der ingen VM-fodbold til England.

- Når man tænker på VM denne sommer, så tror jeg, at det vil blive meget svært at forestille sig, at den britiske repræsentation ved denne begivenhed vil kunne løbe af stablen på en normal måde, fortalte han parlamentet i London tirsdag.

Dobbeltagent
Skripal har en fortid som oberst i det russiske militærs efterretningstjeneste, men blev senere afsløret som dobbeltagent. Derfor fik han 13 års fængsel, da han i 2006 blev anholdt som spion for Storbritannien.

Han blev dømt for til Storbritannien at have udleveret identiteter på russiske efterretningsfolk, som arbejdede undercover i Europa.

Af dommen fremgår det, at Sergej Skripal modtog 100.000 dollars for oplysningerne. Det fortælles videre, at Skripal havde arbejdet som spion siden 1990'erne.

Artiklen fortsætter under billederne

 

Senere blev Sergej Skripal en af fire fanger, som blev løsladt i Moskva i 2010, og som indgik i en byttehandel med USA.

I Storbritannien vækker den nye sag minder om drabet på den russiske eks-spion Aleksandr Litvinenko, der fandt sted i London i 2006.

Tre uger efter at havde drukket grøn te med to russere døde den tidligere spion i sin seng i hospitalet. Teen viste sig at være forgiftet med det radioaktive stof polonium-210.

Rusland blev beskyldt for at stå bag mordet på den tidligere russiske efterretningsagent Litvinenko, efter at han brød med Rusland i 2000 og slog sig ned i Storbritannien.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?