Annonce:
Annonce:

Russisk flag: Hærværk mod Den Lille Havfrue

Der er - igen - begået hærværk mod Den Lille Havfrue. Denne gang er stenen, hun sidder på, blevet malet med farverne fra det russiske flag

Billedet er taget torsdag morgen og bringes som dokumentation for hærværket, der er blevet begået mod Den Lille Havfrue. Foto: Privat/Stig Ørskov
Billedet er taget torsdag morgen og bringes som dokumentation for hærværket, der er blevet begået mod Den Lille Havfrue. Foto: Privat/Stig Ørskov
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Både Den Lille Havfrue og stenen, hun sidder på, er gennem tiden gentagne gange blevet udsat for hærværk. Blandt andet er hun blevet overhældt med blå maling, ligesom der er blevet malet et nazistisk symbol på stenen.

Og nu er den gal igen.

Således kan man torsdag morgen se, at stenen, Den Lille Havfrue sidder på, er blevet malet med farverne fra det russiske flag: En rød stribe i bunden, en blå i midten og en hvid i toppen.

Det viser billeder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af og er taget torsdag morgen ved 7-tiden.

Har foretaget undersøgelser på stedet
Ekstra Bladet har torsdag morgen været i kontakt med vagtchef hos Københavns Politi Martin Kajberg, som oplyser, at de endnu ikke har kendskab til sagen.

- Mig bekendt har Københavns Politi ikke modtaget nogen anmeldelser på det for nuværende, siger han til Ekstra Bladet.

Annonce:

Til Ekstra Bladet oplyser Københavns Politi kort før klokken 9, at de endnu ikke har modtaget nogen officiel anmeldelse af hærværket, men at de nu har haft en patrulje sendt ud til statuen.

- Vi har været på stedet og optaget en hærværkssag. Samtidig har vi foretaget nogle undersøgelser på stedet og ledt efter brugbare spor i området, lyder det.

Billedet er taget torsdag morgen og bringes som dokumentation for hærværket, der er blevet begået mod Den Lille Havfrue. Foto: Stig Ørskov
Billedet er taget torsdag morgen og bringes som dokumentation for hærværket, der er blevet begået mod Den Lille Havfrue. Foto: Stig Ørskov

FAKTA: Den Lille Havfrues strabadser gennem årene

Den Lille Havfrue er blevet overhældt med rød maling. Gennem årene har hun været udsat for meget.

Den ikoniske statue Den Lille Havfrue ved Langelinie i København har ifølge Københavns Politi været udsat for hærværk med rød maling.

Den lille dame, der fyldte 100 år i 2013, har i årenes løb måtte lægge krop til meget. Læs mere her:

 • I 1964 fik hun savet hovedet af. Kunstneren Jørgen Nash påstod at kende forbryderne, men nægtede at afsløre identiteten på dem. I sin erindringsbog påstod han selv at have smidt hovedet i Utterslev Mose. Men det blev aldrig fundet.
   
 • 20 år senere mistede havfruen den arm, hun støtter sig på. I 1984 blev den savet af. Kort tid efter fik hun den dog igen, da gerningsmændene meldte sig med armen.
   
 • I 1998 mistede havfruen hovedet igen. En nat blev det savet af med en nedstryger. Få dage efter fik hun det igen. Angiveligt kontaktede gerningsmændene en fotograf, der senere selv blev anklaget for at have skåret det af. Sigtelsen blev dog opgivet.
   
 • I 2003 kom havfruen igen alvorligt til skade. Ukendte gerningsmænd sprængte hende væk fra hendes vante plads på stenen ved Langelinie.
   
 • I løbet af årene er havfruen ikke kun blevet lemlæstet. Flere gange er hun blevet overhældt med maling, og hun har både haft nissehue, burka og det svenske og norske fodboldlandsholds trøjer på.
   
 • I 70'erne holdt hun et banner, hvor der stod: 'Ja, og så fik kvinderne ligeløn. Se - det var et rigtigt eventyr', og efter Ungdomshuset på Nørrebro var blevet ryddet i 2006, blev hun sprayet helt pink, mens der kom til at stå '69' på stenen.
   
 • I maj 2017 blev havfruens hoved og store dele af kroppen malet med rød maling. Foran statuen stod der med rød farve skrevet 'Danmark defend the whales of the Faroe Islands' (Danmark beskyt Færøernes hvaler).
   
 • Allerede i juni 2017 var den gal igen, da Den Lille Havfrue var blevet overhældt med blå maling. Foran hende stod der med hvid skrift skrevet 'Befri Abdulle'.
   
 • I juli 2020 blev stenen under den lille havfrue udsat for hærværk, da der med sparymaling var blevet skrevet 'racist fish' ('racistisk fisk, red.).
   
 • I marts 2022 blev et hagekors og et symbol for det russiske militær tegnet på stenen, som havfruen sidder på. Politiet udtalte i den forbindelse, at de betragtede det som politisk motiveret hærværk.
   
 • Den Lille Havfrue blev skabt af skulptøren Edvard Eriksen i 1913 og givet som gave til København af bryggeren Carl Jacobsen. I tidens løb er hun også blevet iført flere beklædningsgenstande - eksempelvis en burka og en ku klux klan-dragt.

Ekstra Bladet følger sagen ...

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Advarsel: Den Lille Havfrue er Danmarks potentielt dyreste turistfælde, måske også for dig. Derfor tog vores kulturkommentator og erhvervspraktikanten Otto til Langelinje for at advare folk fra alle lande. Det kan blive en bekostelig affære at krænke det nationale ikon. Berlingske blev idømt en bøde på 358.280 kroner for at have tegnet en karikatur og fotograferet national-ikonet med mundbind på.

Ekstra Bladet bringer normalt ikke billeder af Den Lille Havfrue af en helt særlig årsag
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: