Rystet offer for hjemmerøveri: Har fået jernskinner i halsen

En 69-årig cykelhandler, der sidste år blev udsat for drabsforsøg i sit hjem, forklarer nu om det bestialske overfald i retten

Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto
Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): - På vej op i min lejlighed bliver jeg overfaldet. Der står to personer, og de farer på mig. Der bliver jaget en kniv i ryggen på mig, og jeg bliver trampet på halsen og tævet med et koben. Blodet sprøjter ud og løber alle steder fra.

Sådan forklarer en tydeligt påvirket 69-årig mand om den skæbnesvangre morgen i februar sidste år, hvor han blev overfaldet af to hjemmerøvere i sit hjem på Østerbro, hvor hans cykelhandel også ligger.

Den 69-årige mand er klædt i blåt fra top til tå, da han møder op for at give sin vidneforklaring i Københavns Byret. Han må flere gange bede om en pause under sin forklaring for at få pusten, fordi hans strubehoved har taget skade efter overfaldet, og har påvirket cykelhandlerens stemme.

- De råbte, at det var et røveri, og en af dem råbte, at jeg skulle bindes, og det gjorde den ene så. Der var en stor og en lille. De havde masker på. Det lignede sådan nogle Ku Klux Klan masker, forklarer han og fortsætter.

- Den lille af mændene havde en kniv, og den bliver jaget i låret af mig. Den lille af dem råber også, at de vil slå mig ihjel, og at jeg skulle åbne til forretningen. Jeg var sikker på, at de ville slå mig ihjel uanset hvad, om jeg åbnede eller ej.

Makabert overfald
Ifølge den 69-årige mand var overfaldet meget voldsomt, og i lang tid stod en af gerningsmændene på hans hals.

- Den store af dem bliver ved med at træde mig på halsen, og jeg får ødelagt strubehovedet. Jeg har jernskinner i halsen i dag. Imens tæver den anden mig med et koben, forklarer han.

Derefter blev alt sløret for den 69-årige mand.

- Jeg kunne ikke se noget. Der var bare rødt. Mit øje blev smadret, min ene tand og mit høreapparat. Så jeg fik rigtig mange slag, og jeg blev sparket igen og igen, forklarer han, mens han understreger, at han forsøgte at gøre modstand, og at det overraskede gerningsmændene og gjorde dem endnu mere voldelige.

Planlagt overfald
Den 69-årige cykelhandler forklarer desuden, at han er overbevist om, at overfaldet var nøje planlagt.

- De kendte mine rutiner, for de sad og ventede på mig, da jeg kom tilbage efter at have luftet min hund. De vidste, at jeg ville komme.

Efter gerningsmændene forsvandt, lykkedes det den 69-årige mand at hente hjælp, fortæller han.

- Jeg var bundet, men jeg fik hentet en kniv og fik bundet mig selv op. På vejen ud når jeg at se mig selv i spejlet, og jeg kan se, at mit ansigt er helt smadret, og at mit øje hang ud, fortæller han.

- Jeg går ned i bageren og siger: ’Røveri. Ring efter en ambulance’, og så falder jeg om på gaden, og jeg vågner først 14 dage senere, lyder det videre.

Store konsekvenser
Ifølge den 69-årige cykelhandler har overfaldet haft fatale konsekvenser for ham. Han er i dag stadig mærket af episoden.

- Jeg kan ikke arbejde. Jeg kan ikke tage telefonen eller tale med folk. Jeg er nødt til at holde fast i disken, når jeg taler med folk i butikken, og folk tror, jeg er fuld. Jeg har ingen stemme. Jeg blæste trompet før. Det kan jeg ikke mere. Jeg kan ikke synke. Når jeg sidder i etselskab, må jeg rejse mig tre-fire gange, fordi det sidder fast i halsen, og jeg har en maskine til at hjælpe mig med at trække vejret, fortæller han.

- Jeg skal også opereres i halsen igen, og jeg er blevet opereret flere gange siden. Mit øjeæble sprang for eksempel, og det måtte opereres.

Blev tvunget
Af anklageskriftet i sagen fremgår det, at den 69-årige cykelhandler blev mishandlet gennem en time fra 07.40 til 08.42 i sit hjem på Østerbro 27. februar, og at han derefter blev forsøgt dræbt.

Ifølge anklagemyndigheden fik cykelhandleren under røveriet flere slag mod kroppen med et koben, to knivstik i venstre skulderblad og venstre lår. Han fik også flere spark mod halsen, så cykelhandleren knuste strubehovedet. Han brækkede også næsen. Efter overfaldet var den 69-årige i livsfare og blev hasteopereret.

En 18-årig albansk mand har tidligere i dag forklaret sin side af sagen i Københavns Byret. Han er tiltalt for drabsforsøg på cykelhandleren, men nægter sig skyldig. Han erkender dog, at han var til stede under røveriet og slog cykelhandleren en enkelt gang, men at det var en anden, der planlagde røveriet.

- Jeg blev presset til det. Jeg var bange for, at de ville slå mig ihjel eller banke mig, hvis jeg ikke gjorde det. Jeg havde aldrig prøvet at lave sådan noget kriminalitet før. Men jeg fik at vide, at jeg ikke skulle være nervøs, og at jeg bare skulle gøre, som han (den makedonske mand, red.) sagde. Jeg fik at vide, at vi bare skulle hente pengene, som han vidste, der var i lejligheden.

Udover den tiltalte, der forklarede sig i retten i dag, deltog en makedonsk mand og en endnu uidentificeret mand ifølge anklagemyndigheden også i hjemmerøveriet. Det har ikke været muligt at få den makedonske mand udleveret til Danmark og retsforfølge ham, hvorfor han heller ikke blev fremstillet i retten i dag.

Københavns Byret har afsat tre dage til sagen og forventer at afsige dom fredag i denne uge.